Foto: LETA
No nākamā gada budžeta vietas augstskolās tiks pārdalītas izmantojot jaunus principus, aģentūra BNS uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrs Vjačeslavs Dombrovskis skaidro, ka studiju budžeta vietu sadalījums ir viens no instrumentiem, lai panāktu labāku augstākās izglītības kvalitāti, mazinātu sadrumstalotību un saskaņotu augstākās izglītības procesu ar darba tirgus pieprasījumu.

Viens no principiem būs esošās aploksnes princips - augstskolas saņems to pašu kopējo naudas apjomu, kāds bija pērn, tomēr tas būs citādāk pārdalīts starp studiju programmām.

Ievērojot vietu skaita pārdales principu, plānots, ka sociālajās zinātnēs un tematiskajā grupā "Izglītība" budžeta vietu skaits pakāpeniski tiks samazināts par 20%. Statistika un prognozes rāda, ka Latvijā jau tagad ir sociālo zinātņu speciālistu pārprodukcija, bet pieprasījums pēc speciālistiem ar profesionālo izglītību dabaszinātnēs, ražošanā un būvniecībā arvien pieaugs.

Viena studenta apmācības dabaszinātņu specialitātēs izmaksas ir krietni augstākas, tāpēc, pārdalot budžeta vietas par labu dabaszinātnēm plānots arī palielināt šo budžeta vietu nodrošinājumu - finansējuma apjomu vienai vietai.

Pie studiju budžeta vietu sadales tika arī ņemts vērā arī ekonomiskās efektivitātes princips, izvērtējot, vai studentu grupā spēj piesaistīt pietiekošu studējošo skaitu, proti, vismaz 20 studentus.

Tuvākajās nedēļās Izglītības un zinātnes ministrija organizēs individuālas sarunas ar augstskolu pārstāvjiem, lai vienotos par budžeta līdzekļu sadali 2014./2015. akadēmiskajam gadam. Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Nozaru ekspertu padomes un nozaru ministriju viedoklis būs viens no galvenajiem valsts finansēto budžeta vietu sadalījuma pa studiju programmām attiecīgajās studiju tematiskajās grupās noteicošajiem faktoriem.

Ministrs norāda, ka šis process parādīs, vai augstskolas un nozare kopumā spēj vienoties par kopīgām reformām un vienotu nākotnes redzējumu.

Valsts finansēto budžeta vietu pārdale tiek plānota attiecībā uz budžeta vietām pirmajam studiju gadam, tiem, kas studijas uzsāks 2014./2015.akadēmiskajā gadā.

2014.gadā Izglītības un zinātnes ministrijas piešķirtie valsts budžeta līdzekļi ministrijas padotības augstākās izglītības iestādēm kopumā ir 35 941 931 miljoni latu, no tiem paredzēts, ka augstskolām tiks novirzīti 30 016 387 miljoni, bet koledžām 5 925 544 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!