Foto: stock.xchng

Valsts maksāto sociālo apdrošināšana iemaksu dubultošanai par vecākiem, kuri atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, ik gadu no valsts pamatbudžeta papildu būs nepieciešami 1,48 miljoni latu, par Labklājības ministrijas (LM) veiktajiem aprēķiniem portālu "Delfi" informēja ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

LM rosina no nākamā gada dubultot obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam. Atbilstoši LM iecerei plānots, ka pensiju apdrošināšanai valsts veiks iemaksas 20% apmērā no 100 latiem mēnesī. Pašreiz iemaksas veic no 50 latiem mēnesī.

Palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, palielināsies arī vecāku pensijas kapitāls, norāda LM.

Priekšlikums palielināt sociālas iemaksas par vecākiem bērna kopšanas atvaļinājumā ietverts LM izstrādātajā informatīvajā ziņojuma "Par papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem", kas ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdībā.

Pēc informatīvā ziņojuma pieņemšanas valdībā LM izstrādās grozījumus noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem. Plānots, ka lēmumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu šai iecerei valdība pieņems 2013.gada budžeta sagatavošanas laikā, norāda LM.

Jau vēstīts, ka ideja dubultot valsts iemaksas sociālās apdrošināšanas sistēmā par vecākiem, kas atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, pagājušajā nedēļā atbalstīta Demogrāfisko lietu padomē, ko vada Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!