Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija konstatējusi Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumus tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas vadītāja un deputāta Veiko Spolīša rīcībā.

Saeimas komisija trešdien vērtēja deputāta Ringolda Baloža (NSL) iesniegumu, kurā viņš lūdza izvērtēt Spolīša iespējamos ētikas kodeksa pārkāpumiem, vadot parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Ētikas komisijas vairākums saskatīja ētikas pārkāpumus Spolīša rīcībā.

Komisija izteiks deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Balodis savā iesniegumā komisijā aicināja izvērtēt, vai Spolītis, vadot komisiju, nav pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksu.

Viņš skaidroja, ka Pretkorupcijas izmeklēšanas komisija "ir kļuvusi par pirmo parlamentāro izmeklēšanas komisiju Latvijas parlamentārisma vēsturē, kas nostrādājusi visu komisijas darbības laiku (un papildlaiku!), darbu pabeidz ar dokumentu, kuru gatavs atbalstīt tikai pats tā radītājs –komisijas priekšsēdētājs Spolītis."

Deputāts Spolītim arī pārmeta komisijas darba un galaziņojuma apstiprināšanas organizēšanu. Baloža ieskatā komisija ir veltīgi iztērējusi nodokļu maksātāju naudu – 14 500 eiro, taču "faktiskie zaudējumi patiesībā ir lielāki, jo vairāk nekā 80 valsts amatpersonas un eksperti bija spiesti darba laiku tērēt, piedaloties Pretkorupcijas izmeklēšanas komisijas sēdēs". Deputāta iesniegums ir sešas lapas garš, savukārt tā pielikums veido 24 lapas.

Spolītis sēdē atzina, ka jau "kārtējo reizi" ir Ētikas komisijas telpās. Viņa ieskatā parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs ir noslēdzies ar veiksmīgu galaziņojumu, kurš diemžēl nav ticis parakstīts. Spolītis atkārtoja, ka vadījis komisiju pēc vistīrākās sirdsapziņas. Vienlaikus viņš pieļāva, ka darbs, iespējams, bijis haotisks un nav bijis perfekts, bet tomēr komisija savu darbu ir paveikusi.

Viņš uzsvēra, ka gan komisijas pārstāvis Jānis Dombrava (NA), gan komisijas sekretārs Guntis Kalniņš (ZZS) bija apmierināti ar parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu līdz 19. oktobrim. Vienlaikus Spolītis bija neizpratnē par to, kāpēc, ja deputāti bijuši neapmierināti ar vadītāja darbu, netika rosināts atcelt viņu no amata.

Deputāti sēdē uzdeva virkni jautājumu gan Balodim, gan Spolītim, vēloties noskaidrot, kā Spolītis vadījis komisiju un kāpēc komisijas locekļi nav parakstījuši galaziņojumu. Dombrava skaidroja, ka sākotnēji komisijas darbs organizēts ļoti vāji, tālāk darbs bija kvalitatīvs. Problēmas sākušās tieši ar galaziņojumu.

"Šobrīd jūs ļoti labi redzat, ka galaziņojums ir. Nav tā, ka viņa nav. Tas ir mīts, ko daži labi kolēģi ir kultivējuši. Šajā gadījumā tas ir nosūtīts Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Korupcijas novēršanas apakškomisijai. Šis dokuments ir pieejams, es centīšos to vēl pats publisku padarīt," pēc sēdes portālam "Delfi" atzina Spolītis. "Tā kā darbs ir beidzies politizēts, diemžēl ir ļoti daudz enerģijas izmests dažu kolēģu nevēlēšanās strādāt dēļ," nožēlu pauda deputāts.

Saeimas Ētikas komisija vairākus gadus nebija pieņēmusi lēmumu izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) portālam "Delfi" pastāstīja, ka pēdējo reizi tāds lēmums pieņemts attiecībā uz bijušo "Saskaņas centra" deputātu Nikolaju Kabanovu.

Kabanovs 2011. gadā, parakstoties par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otrās valsts valodas statusu, nav ievērojis svinīgo solījumu un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu.

Ziņots, ka Saeima ceturtdien atbalstīja lēmuma projektu, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis tiek aicināts rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu.

Iepriekš 15 Saeimas deputāti iesniedza lēmumprojektu, kas paredz Saeimas Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājam Spolītim un komisijas sekretāram Kalniņam atmaksāt komisijā nopelnīto piemaksu.

Par lēmuma projektu balsoja 41 deputāts, pret bija 27 deputāti, savukārt 10 deputāti balsojumā atturējās. Pēc tam gan deputāte Laimdota Straujuma (V) informēja Saeimu, ka kļūdījusies balsojot "par". Viņa rakstīs iesniegumu, lai atsauktu kļūdaino balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!