Foto: LETA

Pēc Saeimas atbalsta lēmuma projektam, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis tiek aicināts atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus komisijas darbam, viņš vērsies Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu izvērtēt šo lēmumu atbalstījušo deputātu rīcību.

Spolītis lūdz komisiju izvērtēt 41 tautas priekšstāvja rīcību ceturtdienas, 3. novembra, sēdē, atbalstot likumprojektu, kas, kā norāda deputāts, "pārkāpj Saeimas deputātu ētikas kodeksa 5. pantā noteikto". Ētikas kodekss paredz, ka deputāti ciena Satversmi.

Vienlaikus Satversmes 28. pants paredz, ka "Saeimas locekli ne par balsošanu, ne par, amatu izpildot, izteiktām domām nevar saukt pie atbildības ne tiesas, ne administratīvā, ne disciplinārā ceļā".

"Es lūdzu izvērtēt parlamentārisma vēsturē neredzētu gadījumu, kur par politisku darbību tiek cilvēkiem pierakstīta civiltiesiskā atbildība, kas, manuprāt, ir nepieņemami," portālam "Delfi" skaidroja deputāts. Jautāts, vai viņš atmaksās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izdevumus, Spolītis uzsvēra: "Es nesaprotu, ko 41 kolēģis ir lēmis. Man šis lēmumprojekts nav skaidrs."

"Es nesaprotu, ko viņi rosina vai mudina, tas ir pilnīgi neskaidrs," atzina politiķis.

Kā savā iesniegumā norāda deputāts, Satversmes 28. panta mērķis ir parlamentārisma nostiprināšana.

"Šajā gadījumā kolēģu rīcība ir vērsta pret parlamentārās demokrātijas principiem, aicinot kompensēt izdevumus par politisko darbību – korupcijas, kontrabandas izmeklēšanu," norādījis Spolītis savā iesniegumā. Deputāts lūdzis Ētikas komisiju izvērtēt šo deputātu rīcības atbilstību parlamentārās demokrātijas principiem.

Lai gan Spolītis bija lūdzis iesniegumu izskatīt trešdien, 9. novembrī, kopā ar deputāta Ringolda Baloža iesniegumu, kurā aicināts izvērtēt Spolīša rīcību, tas netika darīts.

Saeimas komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) pēc sēdes portālam "Delfi" pastāstīja, ka lūgs deputātu iesniegumu papildināt ar balsojuma rezultātiem.

Ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija konstatējusi Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumus tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas vadītāja Spolīša rīcībā.

Komisija izteiks deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tāpat vēstīts, ka Saeima ceturtdien atbalstīja lēmuma projektu, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis tiek aicināts rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu.

Iepriekš 15 Saeimas deputāti iesniedza lēmumprojektu, kas paredz Saeimas Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājam Spolītim un komisijas sekretāram Kalniņam atmaksāt komisijā nopelnīto piemaksu.

Par lēmuma projektu balsoja 41 deputāts, pret bija 27 deputāti, savukārt 10 deputāti balsojumā atturējās. Pēc tam gan deputāte Laimdota Straujuma (V) informēja Saeimu, ka kļūdījusies balsojot "par". Viņa rakstīs iesniegumu, lai atsauktu kļūdaino balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!