Foto: Rīgas dome
Nākamnedēļ tiks uzsākta sprādzienā cietušās ēkas Melnsila ielā 2 konstrukciju nostiprināšana, ko plānots pabeigt līdz nedēļas beigām. Tad arī, iespējams, varētu atjaunot satiksmi Melnsila ielā, otrdien domes Mājokļu un vides komitejā pauda uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Mārcis Kaktiņš.

Kaktiņš sacīja, ka līdz ar bīstamo ēkas daļu nojaukšanu, kas notika pirms divām nedēļām, mājas konstrukcijas nav stabilas un ārsienas var atdalīties no nesošajām konstrukcijām.

Kā norādīja Rīgas sociālā dienesta pārstāve Guna Eglīte, septiņām ģimenēm izmaksāts pašvaldības piedāvātais krīzes pabalsts 1000 eiro, kā arī nodrošināts psiholoģiskais atbalsts nepilngadīgam bērnam.

Kā pauda Eglīte, viens cietušais joprojām turpina ārstēties Valsts apdegumu centrā un turpinās ārstēšanos vēl vismaz mēnesi. Patlaban veselības stāvokļa dēļ viņš nav vērsies pašvaldībā pēc palīdzības, bet, kad cietušais būs spējīgs komunicēt, ar mediķu starpniecību pašvaldības pārstāvji viņam darīs zināmu veidu, kā viņam būs iespējams saņemt palīdzību, solīja Eglīte.

Tikai pēc ārsienu nostiprināšanas būs iespējams sniegt atzinumu par to, vai ēku būs iespējams atjaunot. Pēc šāda atzinuma arī būs skaidrs, kādu atbalstu pašvaldība varēs sniegt cietušo dzīvokļu īpašniekiem – ja māja būs atjaunojama, pašvaldība varēs izmaksāt pabalstu 10 000 eiro apmērā, bet, ja nebūs, tad īpašniekiem tiks piedāvāta pašvaldības dzīvokļa īres iespēja.

Sagaidāms, ka atzinums varētu tapt divu līdz trīs nedēļu laikā no brīža, kad ēka būs tik droša, lai to varētu inspicēt eksperts.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Lauris Kudiņš komitejā skaidroja, ka kopš 9. janvāra, kad objekts tika norobežots, tas iekļauts policijas ikdienas patrulēšanas maršrutā un tiek apsekots. Viņš norādīja, ka laikā no 2018. gada uz šo adresi saņemti trīs izsaukumi, līdz ar to nevarētu teikt, ka māja ir "nelabvēlīga".

Joprojām norisinās izmeklēšana, lai noskaidrotu sprādziena cēloni un vainīgo. Komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis (P/P) norādīja, ka izmeklēšana varētu turpināties vēl dažus mēnešus.

Otrdien komitejā deputāti iepazinās ar situāciju saistībā ar sprādzienā cietušo māju Melnsila ielā 2.

Jau vēstīts, ka Rīgā Āgenskalnā, Melnsila ielā 2, 31. decembrī uzsprāga un daļēji sabruka daudzdzīvokļu māja. Sprādziens nogranda neilgi pirms pusdiviem naktī. Negadījumā cieta seši cilvēki un viens gāja bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!