Foto: F64

"Beidzot ir jāpārtrauc gadiem vecu argumentu skandēšana pret administratīvi teritoriālo reformu un protestēšana tikai protestu, valdības un pašvaldību pretnostatīšanas vārdā," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Ministrs otrdien novadu nākotni apsprieda ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem un aicināja nenostāties principiālā protesta pozīcijā, bet gan iedziļināties priekšlikuma būtībā un ieguvumos, ko iedzīvotājiem sniegtu attīstības iespējās līdzvērtīgas pašvaldības.

"It kā pašsaprotami, ka runājot par novadu nākotni, galvenās ir iedzīvotāju intereses, taču nereti tās paliek otrajā plānā. Mērķis taču ir pašvaldības, kurās iedzīvotājiem ir darbs, pieejama sociālā palīdzība, izglītības iespējas, nevis tikai novads, kurā ir darba vieta domes priekšsēdētājam un dažiem administratīvajiem darbiniekiem," uzskata Sprūdžs.

Ministrs uzsver, ka ir grūti virzīties uz šiem mērķiem, ja administratīvi teritoriālais iedalījums ir atrauts no valsts ekonomiskās attīstības redzējuma, kurā ir paredzēta virzība uz 21+ 9 attīstības centriem ar spēcīgām teritorijām tiem apkārt.

Sprūdžs norāda, ka spītīgā pretošanās reformai un vieni un tie paši gadiem skandētie argumenti un tie paši vecie pretinieki liek uzdot jautājumu – vai tie, kas uzdodas par pašvaldību interešu pārstāvjiem tiešām tādi ir, jeb savu darbošanos aprobežo tikai ar uztraukumu par saviem amatiem, algu un protestē tikai protestēšanas pēc.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtējusi iepriekšējo novadu reformu un secināja, ka kopumā reģionos ir izveidotas lielākas pašvaldības, ar plašākām budžeta un investīciju piesaistes iespējām, tomēr joprojām nav atrisinātas vairākas problēmas. Tādēļ ministrs Sprūdžs aicina uz diskusiju par novadu nākotni, lai pašvaldības visā valstī būtu attīstībā un iespējās līdzvērtīgākas.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) atzinīgi novērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vīziju pašreizējām 119 pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties un līdz 2020.gadam izveidot 30 pašvaldības, taču uzsver nepieciešamību mazināt pašvaldību pienākumu formāli atskaitīties par Ministru kabineta noteikumu izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!