Piektdien, 26.oktobrī finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) un Finanšu ministrijas speciālisti tiksies ar Cesvaines domes vadību, lai apspriestu jaunuzceltās skolas finansējuma jautājumus, informēja ministrijā.
Ja apstiprināsies informācija, ka Cesvaines pašvaldība nav pārkāpusi savas pilnvaras vietējās vidusskolas būvniecībā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) personīgi dosies uz Cesvaini un atvainosies pašvaldībai.

Kā skaidroja premjers, par to, ka Cesvaines pašvaldība, visticamāk, nav pārkāpusi savas pilnvaras, viņu informējis Spurdziņš. Finanšu ministrija iepazinusies ar situāciju un konstatējusi, ka pašvaldība rīkojusies savu pilnvaru ietvaros.

Kalvītis nav saņēmis šo ziņojumu un savu viedokli pauda, tikai atsaucoties uz sarunu ar finanšu ministru, norādot, ka šajā situācijā atbildība jāuzņemas arī būvniekiem, kuri būvniecības gaitā varētu būt rīkojušies "uz savu galvu".

Madonas rajona tiesa 3. oktobrī izbeidza tiesvedību SIA "Latvijas energoceltnieks" (LEC) prasībā par parāda piedziņu no Cesvaines pašvaldības vairāk nekā divu miljonu latu apjomā par jaunās Cesvaines skolas būvēšanu, jo pašvaldība tiesai paskaidroja, ka šo parādu neatzīst.

21. septembrī LEC vērsās Madonas rajona tiesā ar prasību saistību piespiedu izpildes brīdinājuma kārtībā, līdz ar to 3. oktobrī pieņemtais tiesas spriedums nav pārsūdzams, bet firma var vērsties tiesā ar civilprasību.

LEC prasīja no pašvaldības piedzīt pamatparādu 2 029 815 latus, kā arī līgumsoda procentus 61 703 latu apmērā.

Kā ziņots, valdība atbalstīja lēmumu piešķirt šā gada budžeta grozījumos 500 000 latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Cesvaines vidusskolā veikto remontdarbu izdevumu segšanai, kā arī vienojās rosināt papildu nepieciešamo finansējumu segt no Stabilitātes fonda līdzekļiem.

Pagājuši vairāki mēneši, kopš ekspluatācijā nodota jaunuzceltā Cesvaines vidusskola, taču līdz šim brīdim Cesvaines pašvaldība nav apmaksājusi paveiktos skolas celtniecības darbus. Patlaban Cesvaines pašvaldība ir parādā LEC vairāk nekā divus miljonus latu, neskaitot soda procentus.

Jau ziņots, ka Cesvaines pašvaldība paudusi neizpratni par LEC izteikto kritiku un pārmetumiem domei par laikus neapmaksātajiem jaunās vidusskolas būvdarbiem.

"Skolas būvniecības projekta pirmā kārta tika saskaņota ar IZM un iekļauta valsts investīciju programmā, paredzot tam finansējumu no valsts. Pēc vienošanās ar IZM tika paredzēts pašvaldības līdzfinansējums 200 000 latu, kura nodrošinājumam paņemts aizdevums," informē Cesvaines pašvaldība.

Pašvaldība norāda, ka, noslēdzot līgumu par skolas būvēšanu, puses paredzēja, ka būvuzņēmējs kreditē skolas būvdarbus vismaz 1,9 miljonu latu apmērā un ka pašvaldība samaksā par būvdarbiem pēc valsts finansējuma saņemšanas. Kavējuma nauda jāmaksā tikai tad, ja piešķirtais finansējums nav laicīgi pārskaitīts uzņēmējam.

Kā ziņots, LEC uzskata, ka Cesvaines pašvaldība rīkojusies ļaunprātīgi, uzņemoties vidusskolas būvniecību, par kuru vēlāk nevar samaksāt.

Cesvaines pašvaldībai visi norēķini par paveikto darbu bija jāveic 20 dienu laikā pēc skolas nodošanas ekspluatācijā. Skola ekspluatācijā tika nodota šā gada 15. jūnijā, iepriekš norādīja uzņēmuma vadītājs.

LEC valdes priekšsēdētājs Pēteris Dzirkals skaidro, ka neviens no līguma punktiem neparedz izņēmumus, kas pieļautu iespēju Cesvaines pašvaldībai par padarīto darbu nemaksāt.

Jaunajā skolā zinības varēs iegūt 630 bērni. Šī ir pirmā skola kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas celta pilnībā no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!