Foto: LETA

Pēc Jūrmalas domes pieteikuma Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojumu, ar ko apturēti grozījumi saistošajos noteikumos par iebraukšanas maksas palielināšanu Jūrmalā, portāls "Delfi" noskaidroja ST.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada izskaņā Jūrmalas domes deputāti nolēma neatcelt Jūrmalas domes 30. septembra saistošos noteikumus, kas paredz no 2022. gada 1. aprīļa noteikt iebraukšanas maksu visa gada garumā, turklāt caurlaides cenu nosakot trīs eiro apmērā līdzšinējo divu eiro vietā.

Deputāti vienojās iesniegt ST pieteikumu lietas ierosināšanai par Pleša 16. decembra rīkojumu par Jūrmalas pašvaldības domes saistošo noteikumu darbības apturēšanu saistībā ar nodevas paaugstināšanu par iebraukšanu pilsētā un nodevas piemērošanas perioda pagarināšanu no pieciem mēnešiem līdz kalendāram gadam.

Kā informē ST, ar apstrīdēto aktu ir apturēta Jūrmalas domes 30. septembra saistošo noteikumu Nr. 38 "Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā"" darbība.

Augstākā juridiskā spēka norma – Satversmes 115. pants – paredz, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu.

Tāpat arī likuma "Par nodokļiem un nodevām" 10. panta trešā daļa nosaka, ka vietējo pašvaldību saistošajos noteikumos par pašvaldības nodevu uzlikšanu jāparedz to maksāšanas kārtība, ar nodevām apliekamie objekti, likmes, atbrīvojumi un atvieglojumi, kā arī citas prasības, kuras paredz citi likumi un Ministru kabineta noteikumi.

Vēl viena augstākā juridiskā spēka norma, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 6. punkts paredz, ka vietējās pašvaldības domei ir tiesības Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās.

ST ir uzaicinājusi institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu – Saeimu –, līdz 2022. gada 4. jūlijam iesniegt tai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 3. oktobris.

Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas, tā portālu "Delfi" informē ST pārstāve Zanda Meinarte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!