Foto: stock.xchng
Satversmes tiesa (ST) otrdien izskatīs lietu par personas tiesībām uz sociālo drošību dodoties pensijā, ja darba devējs nav pienācīgā kārtā veicis sociālās iemaksas, portālu "Delfi" informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

ST vērtēs likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 5.panta ceturtās daļas un 21. panta 2.1 daļas atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam.

Likuma normas paredz, ka persona ir sociāli apdrošināta pensiju apdrošināšanai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Savukārt attiecīgie Satversmes panti nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Likumā noteikto prasību, ka persona var saņemt pensiju atbilstoši faktiski veiktajām obligātajām iemaksām, apstrīdēja 20 Saeimas deputāti, kurus pārstāv zvērināts advokāts Eduards Ikvilds.

Viņuprāt, apstrīdētās normas aizskar personas tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, ja darba devējs nav faktiski veicis likumā noteiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tieši valstij, nevis darbiniekam esot pienākums nodrošināt, lai darba devēji veiktu sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Savukārt Saeima pauž pārliecību, ka apstrīdētajās normās paredzētais princips, ka personai piešķirtās valsts vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no faktiski veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, samērīgi ierobežo Satversmes 109.pantā paredzētās tiesības uz sociālo nodrošinājumu.
Tāpat parlamenta pārstāvji norāda, ka apstrīdētās normas ļauj nodrošināt papildu finanšu līdzekļus valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas deficīta segšanai 2011.gadā un veicina sociālās apdrošināšanas sistēmas darbību ilgtermiņā, lai garantētu pilnvērtīgu valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanu personām.

Saeimā uzsver, ka jāņem vērā, ka 2010.gada beigās atbilstoši šā gada ieņēmumu un izdevumu tendencēm sociālā budžeta finanšu rezerves ir samazinājušās līdz apmēram 400 miljoniem latu, bet atbilstoši Ministru kabineta sniegtajai informācijai visu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izdevumu segšanai 2012. - 2013.gadā jau tiek plānots aizņēmumu no Valsts kases.

Saeima paskaidro, ka apstrīdēto normu pieņemšana bija nepieciešama, ņemot vērā faktiski izveidojušos situāciju sociālajā budžetā un valsts iespējas nodrošināt personu tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!