Foto: DELFI

Satversmes tiesa (ST) šonedēļ ierosinājusi lietu par aizliegumu tiesnešiem darboties partijās un politiskajās apvienībās, portālu "Delfi" informēja ST.

Satversmes tiesas 2. kolēģija ceturtdien ierosināja lietu par tiesu varas likuma normu, kas nosaka - tiesneša amats nav savienojams ar piederību pie partijām un citām politiskajām organizācijām.

ST vērtēs, vai šī norma atbilst Satversmē noteiktajām tiesībām apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās.

Pieteikumu iesniedzis 2007. gadā par tiesnesi apstiprinātais Jānis Neimanis. Viņaprāt, liedzot tiesnesim darboties politiskajā partijā, likums ierobežo Satversmē paredzētās tiesības uz biedrošanās brīvību.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka mūsdienās apstrīdētajai normai vairs nav pietiekama attaisnojuma. Tajā paredzēto leģitīmo mērķi – nodrošināt tiesneša neatkarību – iespējams panākt ar citiem, mazāk ierobežojošiem līdzekļiem.

Saeima ir uzaicināta līdz 19. septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 19. decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!