Foto: AP/Scanpix

Staļina un PSRS slavināšana ir tikai daži no gadījumiem, ko Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) un citi dienesti fiksējuši pārbaudēs Latvijas skolās, runājot par Izglītības likuma grozījumiem, trešdien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Diskutējot par nepieciešamību atbalstīt Izglītības likuma grozījumus, kas paredz no darba atlaist nelojālus pedagogus un izglītības iestāžu vadītājus, Šadurskis deputātiem sniedza virkni piemēru, kas notiekot nelojālu skolotāju skartajās izglītības iestādēs. Šadurskis skolas, kurās fiksēti viņa uzskaitītie gadījumi, gan nekonkretizēja.

Kādā izglītības iestādē lieto 1988. gada latviešu valodas mācību grāmatu, kurā tiek slavināta PSRS un sniegta atbilstošā izpratnē informācija par padomju divvalodību. "Labi saprotot, kura no divām valodām Latvijā ir svarīgāka. To jaunieši saņem izglītības iestādē," uzsvēra Šadurskis.

Kādā citā izglītības iestādē ir pieejama plaša informācija par Krievijas Federācijas tautiešu aktivitātēm, norādīja ministrs. "Tai skatā par politisko partiju aktivitātēm un aģitāciju. Runa ir par "Latvijas krievu savienību", kurā tiek iesaistīti skolotāji un vecāki šajā politiskajā aģitācijā."

Tāpat vienā no Latvijas skolām pedagogs ir izteicis atbalstu personas goda un cieņas aizskarošiem materiāliem un labvēlīgi attiecies pret krievu nacionālšovinistu idejas iekļaujošiem materiāliem un attēliem.

"Kā es esmu jau publiski teicis, lojalitātei un nelojalitātei nav tautības. Šeit nav runa par mazākumskolām, kas realizē mazākumtautības izglītības programmas, tikai un vienīgi," norādīja Šadurskis. Viņam ir informācija gan par krievu nacionālradikāļu darbību, kā arī jaunās paaudzes neonacistu un latviešu nacionālradikāļu aktivitātēm skolās. "Godātie kolēģi, nelojalitāte pret valsti var būt no dažādām pusēm."

Vienā skolā apzināti tiek uzturēta PSRS laika vide un netiek veicinātas Latvijas Republikas pamatvērtības, kādā citā rīkoti pasākumi par godu "Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Citā skolā tiek attaisnota un atzīta par pareizu Latvijas okupācija, tāpat ir runas par deportācijām un to lietderību. "Ir kāda augstskola, kas atrodas tiešā Krievijas Federācijas Federālā drošības dienesta pārraudzībā, un šīs skolas mācībspēki ir lielākoties ar šo Krievijas specdienestu saistīti," iezīmēja izglītības ministrs.

Vēl kādā izglītības iestādē tiek izmantota Krievijas Federācijā izdota grāmata, kurā tiek slavināta PSRS un Staļins.

"Lasot šos faktus, jums var rasties iespaids, ka tās ir masveida parādības. Nē, kolēģi, skolu saraksts, kur tas notiek, un pedagogu saraksts, kas tajā iesaistās, ir īss. Šie notikumi atkārtojas vēl un vēl. Tas skaidri liecina par sistēmu. Tās vienkārši ir dažas darvas karotes medus mucā," deputātiem skaidroja ministrs. "Mūsu atbildība ir par jauniešiem, kuru dzīvi šie atsevišķie pedagogi, vienkārši runājot, sabendē."

Vēstīts, ka Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien lēma lūgt izņemt no nākamā gada budžeta pavadošo likumprojektu paketes Izglītības likuma grozījumus.

Ziņots, ka valdībā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka darba devējiem nekavējoties būs jāizbeidz darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju un pedagogiem, ja viņu darbība nebūs lojāla Latvijai un tās Satversmei.

Saskaņā ar likumprojektu būs aizliegts nodarbināt valsts, pašvaldības vai valsts augstskolas dibinātas izglītības iestādes vadītāju, ja viņa profesionālā darbība novērtēta neapmierinoši. Persona, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības iepriekš uzskatīto iemeslu dēļ, nevarēs ieņemt pedagoga amatu piecus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!