Līdz ar partijas "Jaunais laiks" pārstāvja, bijušā valsts galvenā notāra Māra Gulbja kļūšanu par iekšlietu ministru ilggadējais Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Andris Staris atstās šo amatu un turpmāk būs Gulbja štata padomnieks.
Kā šodien žurnālistiem pavēstīja Staris, viņš iesniedzis atlūgumu un piekritis Gulbja piedāvājumam kļūt par padomnieku. Jauno amatu viņš ieņems, sākot no 1.janvāra. Vakanto IeM valsts sekretāra amatam tiks izsludināts konkurss. Staris apgalvoja, ka atlūguma iesniegšana ir viņa paša iniciatīva, nevis viņu kāds lūdzis to darīt.

Staris atlūgumu uzrakstījis šodien. Vakar viņam bijusi saruna ar jauno ministru. Staris ministram vaicājis, kā būs, ja viņš atstās amatu, un Gulbis esot solījis, ka Staris saņems labu darba piedāvājumu. Staris uzsvēra, ka viņš vēlas būt kopā ar iekšlietu sistēmu un ministra padomnieka amats tam ir laba iespēja.

Kā norādīja Staris, vakardienas saruna ar jauno ministru bijusi auglīga, viņš pārliecinājies, ka Gulbis darbu nesāks ar "tīrīšanām un raganu medībām". Staris līdz gada beigām izmantos viņam pienākošos atvaļinājumu, bet ar janvāri sāks darbu jaunajā amatā.

IeM valsts sekretārs, lai arī patlaban iziet rehabilitācijas kursu un darbā oficiāli neatrodas, ieradies ministrijā, lai tiktos ar Gulbi, iepazīstinātu viņu ar ministriju, tās struktūrvienībām un to vadītājiem.

Gulbis atzina, ka ministrijā ir daudz paveikts un tas ir arī Stara nopelns. Ministrs ar rokas spiedienu izteica pateicību par Stara veikumu. Savukārt Staris pēc tam, uzrunājot žurnālistus, citēja Remarku, sakot, ka "katram ir laiks dzīvot un mirt", un, kad iestājas ikdienas darba rutīna, ir jānāk jauniem cilvēkiem, kas izprot plašāk un dziļāk.

Staris sacīja, ka, atstājot valsts sekretāra amatu, memuārus nerakstīs - viņš to nedrīkstot darīt. IeM valsts sekretārs pateicās par sadarbību arī žurnālistiem un atvainojās par saviem kādreiz ne pārāk parlamentārajiem izteicieniem.

Staris iekšlietu struktūrās strādā kopš 1973.gada, bet par IeM valsts sekretāru kļuva 1993.gadā.

Staris vienmēr bijis ass izteikumos par politiķiem, vairākkārt tie mēģinājuši panākt viņa nomaiņu, taču nevienam tas līdz šim nebija izdevies. Strādājot par IeM valsts sekretāru, Staris divreiz - 1994. un 1998.gadā - paziņojis, ka iesniedz atlūgumu, taču tā arī šo amatu neatstāja.

1998.gadā, paziņojot par plāniem atstāt amatu, Staris izteicās, ka ne no viena nebaidās, jo viņam seifā glabājas dažādi "materiāli" par politiķiem. "Man seifā glabājas pietiekams daudzums materiālu gan par politiķiem, gan uzņēmējiem, gan žurnālistiem. Ja kaut kas notiks, visas kopijas tiks nosūtītas masu medijiem," toreiz apgalvoja Staris.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien apstiprināja jauno Ministru kabinetu, kuru tagad vadīs partijas "Jaunais laiks" līderis Einars Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!