Krāpšanā apsūdzētā Armanda Stendzenieka krimināllieta tiks nosūtīta izskatīšanai Kurzemes apgabaltiesai, aģentūra LETA uzzināja Augstākajā tiesā (AT). AT šādu lēmumu pieņēma pēc Rīgas apgabaltiesas lūguma, jo šī tiesa apjomīgo krimināllietu tuvākajā laikā nevar izskatīt lielās noslogotības dēļ.
Kā ziņots, Stendzenieka lietas izskatīšanu bija uzņēmies tiesnesis Jānis Laukroze, un tiesas prāvai bija jāsākas 29.oktobrī. Šobrīd Rīgas apgabaltiesā visi tiesneši lietas nozīmē jau uz 2003.gadu, tādēļ neviens reāli nevar uzņemties šīs lietas izskatīšanu tuvākajā laikā.

Ņemot vērā, ka Stendzenieka krimināllieta jau vairākkārt nozīmēta izskatīšanai un ļoti ilgstoši atrodas apgabaltiesā, atlikt to vēl uz diviem gadiem Rīgas apgabaltiesa uzskata par neiespējamu.

Kā ziņots, šā gada janvārī Rīgas apgabaltiesa nolēma uz nenoteiktu laiku atlikt Stendzenieka lietas izskatīšanu, jo lietā nebija apliecinājuma tam, ka viņš būtu iepazinies ar visiem krimināllietas materiāliem.

Vēlāk Stendzniekam tika nosūtītas visu lietas materiālu kopijas - kopumā 19 sējumi, lai viņš ar tiem varētu pilnībā iepazīties.

Tiesas sēdē Stendzenieks ilgi strīdējās ar tiesnesi Annu Klimoviču, jo viņam tika liegts nolasīt sagatavoto noraidījumu tiesas sastāvam. Stendzenieks vēlējās apmēram nedēļu veltīt sava viedokļa izklāstam, kādēļ viņš vēlas noraidīt tiesnesi, bet pēc tam vēl vairākas dienas vēlējās lasīt noraidījuma pieteikumu prokuroram.

Kad viņam tika liegts izklāstīt savu viedokli šādā veidā, Stendzenieks paziņoja, ka ik brīdi, kad viņam tiks dots vārds, viņš turpinās lasīt savu sagatavoto noraidījuma tekstu un nereaģēs uz tiesas vēlmēm.

Stendzenieks tiek apsūdzēts kredīta garantiju izkrāpšanā no AS "Ventspils nafta", lai viņa uzņēmums "ZuS Rohstoffe Trading GmbH" saņemtu 18 miljonu ASV dolāru kredītu "Bankā Baltija", tikpat lielu kredītu Maskavas bankā "Intertek", kā arī 10 miljonu ASV dolāru kredītu "Parekss bankā".

Kā ziņots, pēc apgabaltiesas lūguma AT nosūtījusi vēl vienu apjomīgu lietu - tā saukto "Logos centra" krimināllietu izskatīšanai Vidzemes apgabaltiesai. Vēl nav izlemts jautājums par "sarkanā partizāna" Vasilija Kononova krimināllietas nosūtīšanu izskatīšanai citai tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!