Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, sagatavojot grozījumus Farmācijas likumā izskatīšanai galīgajā lasījumā, ir atbalstījusi priekšlikumu, ka viena juridiskā persona drīkst atvērt tikai vienu aptieku. Paredzams, ka likums stāsies spēkā šā gada 1.jūlijā.
Priekšlikumus šādu normu ieviešanai galvenokārt bija iesniegusi Labklājības ministrija. Ja Saeima atbalstīs priekšlikumu, kas paredz to, ka juridiskās personas drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, šī norma attieksies uz aptiekām, kas tiek atvērtas no jauna.

Savukārt attiecībā uz jau pastāvošajiem aptieku tīkliem tikšot dots pārejas periods aptieku izvērtēšanai atbilstoši aptieku atvēršanas un darbības prasībām. Pagaidām vēl nav pilnībā skaidrs, kas tiks darīts ar aptieku tīklos ietilpstošajām aptiekām un vai šie aptieku tīkli tiks sadalīti. LM farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis atzina, ka Labklājības ministrijas pozīcija ir tāda, ka pašreizējā situācija, kad liela daļa Latvijas aptieku ir iekļautas aptieku komercializētajās ķēdēs, var radīt draudus mazo aptieku pastāvēšanai un nākamībā ļaut komercializētajām aptieku ķēdēm monopolveidā noteikt zāļu cenas.

Aptieku ķēdes īpašnieki nereti atver jaunas aptiekas tuvumā jau pastāvošajām un piemēro pazeminātu cenu politiku līdz tam brīdim, kamēr pastāvošā aptieka bankrotē. Tādējādi aptieku komerciālās ķēdes likvidē konkurentu un turpmāk jau monopolveidā nosaka cenas. Līdz ar to aptieku ķēžu veidošanās apdraud iedzīvotāju nodrošināšanu ar medikamentiem par konkurētspējīgu cenu, uzskata Bundulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!