Stiprākās vēja brāzmas Latvijas lielākajā daļā reģistrētas otrdienas pēcpusdienā, kad valsti no ziemeļiem šķērsoja aukstā atmosfēras fronte, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Rīgas centrā rietumu vēja ātrums brāzmās ap plkst.15 sasniedza 23 metrus sekundē (m/s), ostā - 24,6 m/s. Ūdens līmenis Daugavā galvaspilsētas centrā plkst.16 paaugstinājās 136 centimetrus virs ierastā līmeņa, bet vēlāk sāka pazemināties, līdz plkst.17.30 tas bija nokrities par 30 centimetriem - līdz 106 centimetru atzīmei.

Vakarā gaidāma atkārtota vēja pastiprināšanās, bet ūdens līmenis saglabāsies zem otrās kritiskās atzīmes, kas ir 140 centimetru, prognozē LVĢMC speciālisti. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, kurš pašlaik pilda domes priekšsēdētāja pienākumus, tomēr ir uzdevis Rīgas pašvaldības policijai strādāt pastiprinātā režīmā, uztraucoties par iespējamu zemāko vietu applūšanu. Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus, kas dzīvo plūdu apdraudētajās teritorijās, nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības glābšanas dienestā pa tālruņa numuru 112 vai arī tuvākajā pašvaldības policijas iecirknī.

23 m/s stipras vēja brāzmas pēcpusdienā reģistrētas arī Mērsragā un Stendē, un brāzmas līdz 21-23 m/s bijušas gandrīz visā Vidzemē, arī daudzviet Latgalē. Savukārt Kolkā stiprākais vējš pūta otrdienas rītā, kad tas brāzmās pastiprinājās līdz 26 m/s.

Pēcpusdienā vējš ir pierimis, bet vakarā rietumu, ziemeļrietumu vējš atkal nedaudz pastiprināsies - Vidzemes un Ziemeļkurzemes piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 19-24 m/s. Naktī uz trešdienu valsts lielākajā daļā vēja ātrums brāzmās vairs nepārsniegs 13-18 m/s. Trešdien dienas laikā pūtīs lēns līdz mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, prognozē sinoptiķi.

Vējš lauzis daudz koku un līdz ar to ir nodarīti bojājumi elektrolīnijām, vislielākie postījumi ir Vidzemē. Bez elektrības pēcpusdienā palika vairāk nekā 40 tūkstošu mājsaimniecību.

Aiz aukstās atmosfēras frontes sācis ieplūst vēsāks gaiss, pēcpusdienā Ziemeļvidzemē gaisa temperatūra stundas laikā pazeminājās par pieciem grādiem - no +9 līdz nepilniem +4 grādiem. Gubu mākoņi vietām nesuši gan lietusgāzes, gan krusu.

Naktī uz trešdienu vietām vēl gaidāmi īslaicīgi nokrišņi, dienā lielākoties spīdēs saule, vairāk mākoņu būs Kurzemē. Naktī ceļi vietām apledos, prognozē sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!