Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Saeima ceturtdien, 1. jūnijā, pieņēma Ārlietu komisijas izstrādāto Latvijas parlamenta paziņojumu par atbalstu Ukrainai NATO Viļņas samitā, kurā uzsvērts, ka Ukraina ir neatgriezeniski uzņēmusi kursu uz eiroatlantisko integrāciju, un atbalsta Ukrainas pilntiesīgu iekļaušanos Ziemeļatlantijas aliansē, tiklīdz apstākļi to ļaus.

Paziņojumu atbalstīja 88 deputāti, bet visi desmit partijas "Stabilitātei!" frakcijas deputāti balsoja pret.

Paziņojumā uzsvērts kategorisks nosodījums Krievijas neprovocētajai militārajai agresijai un plaša mēroga iebrukumam Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas atbalstu un iesaisti.

Tajā norādīts, ka Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību saskaņā ar ANO statūtiem un, tāpat kā jebkurai valstij, ir tiesības izvēlēties, kādās starptautiskās organizācijās, pārnacionālos veidojumos vai militārās aliansēs tā piedalīsies.

Paziņojumā arī uzsvērts Ukrainas ievērojamais ieguldījums eiroatlantiskās zonas drošībā – Ukraina pašlaik cīnās ne tikai par savu, bet arī par vispārējo drošību, un tās dalība NATO stiprinātu aliansi, jo īpaši visas NATO austrumu flanga turpmākās aizsardzības un atturēšanas spējas.

Tāpat dokumentā pausts, ka Ukrainas uzvara pār Krievijas agresiju ir vienīgais ceļš uz ilgtspējīga miera un drošības nostabilizēšanos ne tikai Ukrainā, bet visā Eiropā.

Paziņojumā pausts apliecinājums NATO atvērto durvju politikas vēsturiskais un būtiskais ieguldījums eiroatlantiskās telpas drošībā un stabilitātē, kā arī norādīts, ka NATO durvis ir atvērtas visām Eiropas demokrātiskajām valstīm, kuras vēlas un spēj uzņemties visus dalības pienākumus un saistības, un ka Krievijai nav veto tiesību NATO paplašināšanās vai jebkādos citos jautājumos.

Dokumentā pausta Latvijas apņemšanās atbalstīt Ukrainu tās centienos ieviest NATO standartus. Ņemot vērā Ukrainas valdības 2022. gadā iesniegto pieteikumu par iestāšanos NATO, paziņojumā uzsvērts, ka Ukraina ir neatgriezeniski uzņēmusi kursu uz eiroatlantisko integrāciju, un Latvija atbalsta Ukrainas pilntiesīgu iekļaušanos Ziemeļatlantijas aliansē, tiklīdz apstākļi to ļaus.

Paziņojumā norādīts uz vitālu nepieciešamību izmantot NATO Viļņas samita sniegtās iespējas, lai kopīgi apzinātos turpmāko lēmumu un progresa steidzamību un ar praktiskiem pasākumiem paplašinātu NATO atbalstu Ukrainai, kā arī stiprinātu NATO un Ukrainas politisko partnerību.

Tāpat paziņojumā Latvija aicina NATO pieņemt lēmumu par Ukrainas uzaicināšanu dalībai aliansē, kā arī aicina formulēt konkrētus uzdevumus, ko nepieciešams veikt ātrai Ukrainas integrācijai NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!