Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 2012.gada 1.jūnijā, veselības ministre Ingrīda Circene apmeklēja Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļu, kur tikās ar personālu un uzklausīja slimnīcas pārstāvju redzējumu par iespējamajiem uzlabojumiem uzņemšanas nodaļas darbā, informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Stibe

Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Valērijs Ratobiļskis raksturoja situāciju: "Neatliekamās medicīnas centrā uzņemto pacientu skaits ik gadu pieaug. Šobrīd vidēji uzņemšanas nodaļā ik dienas nonāk 150-160 pacienti, reizēm līdz pat 190. Jāuzsver, ka no visiem uzņemtajiem pacientiem pēc izmeklēšanas un neatliekamās palīdzības sniegšanas ambulatorai ārstēšanai tiek izrakstīti 60%."

Slimnīcas valdes loceklis Guntis Bahs norādīja: "Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļa šobrīd pilda vairākas funkcijas: sniedz neatliekamo un arī ambulatoro palīdzību, risina sociālos jautājumus, bezpajumtnieku higiēnu, kalpo kā atskurbtuve. Tas nav pareizi. Mediķi vēlas darīt savu darbu – ārstēt pacientus, tāpēc lūdzam palīdzību citām institūcijām pārējo jautājumu sakārtošanā."

Slimnīcas vadība informēja, ka uzņemšanas nodaļu tuvākajā laikā gaida izmaiņas. Tiks piesaistīts papildu personāls, kā arī atrastas telpas papildu astoņu pacientu novērošanas gultu izvietošanai. Drīzumā darbu uzņemšanā uzsāks primārās aprūpes ārsts, kas sniegs konsultācijas pacientiem ar ambulatora rakstura sūdzībām, tādējādi atslogojot neatliekamās medicīnas ārstu darbu. Uzņemšanas nodaļā strādās arī sociālais darbinieks un servisa darbinieks, kas komunicēs ar pacientiem un viņu tuviniekiem, mazinot neziņu par palīdzības sniegšanas procesu, iespējamo gaidīšanas laiku līdz izmeklējumu rezultātiem, kā arī pārliecināsies, vai pacientam ir, ar ko nokļūt mājās pēc izrakstīšanās no nodaļas. G.Bahs uzsvēra: "Stradiņa slimnīca ir pionieris daudzās medicīnas jomās, šobrīd vēlamies nākt klajā ar iniciatīvu, pirmie ieviešot servisa personālu uzņemšanas nodaļā."

Veselības ministre Ingrīda Circene: "Paužu visdziļāko pateicību uzņemšanas nodaļas darbiniekiem, kuri, neraugoties uz pēdējā laika notikumiem un radīto spriedzi sabiedrībā, ar visaugstāko atbildību turpina pildīt savus pienākumus." I.Circene norādīja, ka uzņemšanas nodaļas pārslodzes iemesls ir ambulatoro un sociālo pacientu plūsma: "Viens no piedāvātajiem risinājumiem ir atbrīvot uzņemšanas nodaļu no ambulatorā darba veikšanas, tāpēc jāstiprina sadarbība ar ambulatoro aprūpi. Par katru pacientu, kas nonācis uzņemšanā, jāziņo pacienta ģimenes ārstam, kura pienākums ir sazināties ar savu pacientu un nodrošināt tālāko aprūpi. Veselības ministrijai kopā ar slimnīcām, ģimenes ārstiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu jāizstrādā sistēma, lai slimnīcu uzņemšanas nodaļās nepamatoti nenonāktu ambulatorie pacienti."

Iepazīstoties ar nodaļas darba apjomu, Veselības ministrija šogad paredzējusi novirzīt Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļai papildu līdzekļus 70 000-100 000 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!