Foto: LETA

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) pagaidām nav saņemts neviens pieteikums par iesaistīšanos Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) rīkotajā streikā un protesta akcijā, kas notiks jūlija beigās pie Veselības ministrijas (VM), pavēstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Mileiko.

Viņa gan norādīja, ka cilvēki esot informēti par tā norisi, un gadījumā, ja kāds no slimnīcas tomēr vēlēsies pieteikties, tad neviens tam "ceļā nestāsies", savukārt ārstniecības pakalpojumi pacientiem tiks nodrošināti jebkurā gadījumā.

Pēc Mileiko paustā slimnīcas darbiniekiem pieteikums dalībai streikā jāiesniedz septiņas dienas pirms tā norises, proti, līdz 20. jūlijam.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) netiek apkopoti dati par tiem darbiniekiem, kas plāno piedalīties streikā. Kā norādīja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece, RAKUS ir pieci stacionāri un kopumā slimnīcā strādā aptuveni 5000 darbinieku, bet primārais ir nodrošināt medicīnisko palīdzību pacientiem.

Vienlaikus viņa sacīja -, ja darbinieki vēlēsies ārpus savas maiņas piedalīties streikā, nav nekāda lieguma to darīt.

LETA jau rakstīja, ka LVSADA ar VM jau ilgstoši norisinās kolektīva interešu strīda sarunas par mediķu atalgojumu, un par to esot informēts arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Paredzēts, ka LVSADA rīkotajā protesta akcijā pie VM varētu piedalīties līdz 1000 dalībnieku, aģentūru LETA informēja arodbiedrības priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa.

Pēc viņas paustā, patlaban notiek aptauja par to, kuri piedalīsies streikā, kuri piedalīsies protesta akcijā pie VM. Savukārt precīzāks dalībnieku skaits varētu būt zināms pirms 19.jūlija, kad norisināsies LVSADA valdes padomes sēde.

LVSADA jau piektdien, 1. jūlijā, iesniedza Rīgas domei pieteikumu par protesta akcijas rīkošanu pie VM.

Protesta akcijas mērķis ir aizstāvēt veselības aprūpes nozares darbinieku ekonomiskās un profesionālās intereses, savukārt akcijas sauklis ir "Par dzīvību - tavu un manu!".

Pieteikums iesniegts, pamatojoties uz LVSADA padomes 21. jūnija lēmumu rīkot veselības nozares brīdinājuma streiku un protesta akciju pie VM 2022.gada 27. jūlijā, jo kopš pērnā gada 30.augusta, nav izdevies panākt vienošanos ar VM par kolektīva interešu strīda prasību izpildi.

Paredzēts, ka gadījumā, ja arī brīdinājuma streiks no valdības puses tiks ignorēts, tiks rīkots pilna formāta nozares streiks šī gada 27. un 28. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!