Foto: Publicitātes foto
Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca decembrī pārtraukusi sniegt valsts līdzfinansētos radioloģiskos izmeklējumus, sacīja slimnīcas pārstāve Ieva Lapsa.

Viņa norādīja, ka ir beidzies valsts finansējums, lai veiktu ultrasonogrāfiju, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi, kā arī rentgenu. Slimnīcas darbinieki apzvana pacientus, kas bija pieteikušies un gaidīja izmeklējumus rindā, un piedāvās viņus pārrakstīt uz nākamā gada janvāri vai arī veikt izmeklējumus par savu naudu.

Sniegt valsts apmaksātos izmeklējumus varētu atsākt, ja slimnīcai tiktu piešķirts papildu finansējums.

Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene (V), komentējot šo situāciju, norādīja, ka slimnīcas valde ir atbildīga par finanšu līdzekļu plānošanu. Ministre gan uzsvēra, ka nevēlas teikt neko sliktu par Stradiņa slimnīcu, taču "līdzekļus varēja plānot nedaudz citādi".

Circene arī norādīja, ka stājoties amatā, Stradiņa slimnīcai ieteikusi stiprināt uzņemšanas nodaļu, veidot observācijas nodaļu, kur pacients varētu atrasties mediķu novērošanā, ja viņu nebūtu nepieciešams hospitalizēt, kā arī izstrādāt vadlīnijas izmeklējumu apjomam tiem pacientiem, kas nonāk uzņemšanas nodaļā.

Nākamgad no slimnīcām, kas ir valsts kapitālsabiedrības, tiks prasīta lielāka atbildība par līdzekļu plānošanu, atgādināja Circene, piebilstot, ka Stradiņa slimnīcai tiks noteikts pārejas periods uz diviem gadiem lielo parādu dēļ.

Lai slimnīcām neveidotos liels budžeta deficīts, nākamgad tiek paredzēts nodrošināt vienotu budžeta plānošanas, finanšu pārskatu un budžeta izpildes atskaišu iesniegšanas kārtību, stingru plānoto investīciju kontroli, uzņemšanas klīnikas attīstības veicināšanu, kas ietver neatliekamās palīdzības pacientu šķirošanu un observāciju, izmantoto un norakstīto medikamentu iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu, kā arī caurskatāmu algu aprēķina procedūru un efektīva darba laika kontroles sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!