Foto: DELFI
Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai nav līdzekļu darbam šā gada novembrī un decembrī, jo šiem mēnešiem paredzētais finansējums ir iztērēts, pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere.

Šonedēļ valdība jau otro reizi atlika jautājuma izskatīšanu par 10 miljonu latu piešķiršanu Stradiņa slimnīcai, kas nepieciešami ieguldīšanai pamatkapitālā finanšu situācijas stabilizēšanai.

Valtere norādīja, ka jautājuma atlikšana nav vēlama, jo tas negatīvi ietekmē slimnīcas darbību, turklāt līdzekļu trūkums apdraudot slimnīcas darbību jau tuvākajos mēnešos.

Slimnīcas vadītāja pastāstīja, ka šā gada sākumā noslēgtais līgums ar Nacionālo veselības dienestu paredzēja 2012.gada novembra un decembra mēnešiem plānoto finansējumu samaksāt avansā šā gada februārī, kas arī tika izdarīts. No šīs naudas iepriekšējā valde daļēji sedza parādsaistības par 2011.gadu, kā rezultātā pēdējiem gada mēnešiem finansējuma slimnīcai nav.

Valdes priekšsēdētāja uzsvēra, ka Stradiņa slimnīca Veselības ministrijai (VM) un valdībai ir iesniegusi visu pieprasīto informāciju un operatīvi sniegusi datus pēc papildus pieprasījumiem.

Valtere atklāja, ka slimnīca ir apsvērusi citas iespējas finanšu līdzekļu iegūšanai, kā arī ir veikusi pasākumus šo scenāriju realizācijai. Šobrīd slimnīcas valde neatklāj, kādi papildus pasākumi finanšu līdzekļu iegūšanai ir veikti, bet sola papildu informāciju sniegt nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka šonedēļ jautājums par 10 miljonu latu piešķiršanu tika atlikts pēc VM iniciatīvas, jo tā vēl nebija paspējusi sagatavot atbildes uz visiem jautājumiem. VM domā, ka nākamās nedēļas valdības sēdē jautājums tiks izskatīs.

Savukārt FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis pastāstīja, ka jautājuma izlemšana valdībā ir atlikta, jo FM vēlas no slimnīcas un Veselības ministrijas saņemt papildu informāciju, argumentētu un detalizētu skaidrojumu, kāpēc slimnīcā izveidojusies šāda finanšu situācija. FM vēlas arī zināt, ko Veselības ministrija ir darījusi, lai problēmsituācija neveidotos.

Vienlaikus, lai izprastu situāciju ārstniecības iestādē, FM arī nosūtījusi lūgumu Valsts kontrolei rast iespēju veikt revīziju Stradiņa slimnīcā par laika periodu no 2008.gada. Šā gada aprīlī VM jau bija vērsusies Valsts kontrolē ar lūgumu veikt ārkārtas revīziju saistībā ar to, ka iepriekšējās valdes darbības laikā ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija slimnīcā un, iespējams, pieļauti nopietni pārkāpumi valdes darbībā. Valsts kontrole likumības revīziju neveica, bet sacīja, ka informāciju izvērtēs, plānojot turpmāko revīziju darbu.

Pirms nedēļas valdība vēl nepieņēma lēmumu šajā jautājumā, jo iebilda finanšu ministrs Andris Vilks (V), kurš uzsvēra, ka slimnīcai ir jāpierāda pamatotība pieprasītajai summai. Finanšu ministrija iepriekš netika akceptējusi līdzekļu piešķiršanai, jo uzskata, ka nav pietiekamu argumentu. "Kāpēc tieši desmit miljoni? Varbūt 9,8 miljoni vai 8,5 miljoni. Vajag saprast pamatotību," teica ministrs.

Kā ziņots, Stradiņa slimnīcas vadība saskata būtiskus uzlabojumus medicīnas iestādes finanšu situācijā, tomēr joprojām nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts desmit miljonu latu apmērā. Gan slimnīcas infrastruktūra, gan telpas un tehnoloģijas turpina novecot un šos līdzekļus plānots ieguldīt jaunu ārstniecības metožu un tehnoloģiju ieviešanai slimnīcā, iepriekš skaidroja slimnīcas vadība.

Slimnīcas vadība uzsvērusi, ka šis aizdevums būtu vienreizējs ieguldījums slimnīcas pamatkapitālā, bez nepieciešamības pieprasīt nākotnē jebkādu papildu finansējumu, savukārt turpmāk slimnīca sevi plāno nodrošināt, palielinot sniegto maksas pakalpojumu daudzumu.

Plānotie uzdevumi 2012.gadam ir turpināt budžeta sabalansēšanas pasākumus (tie tiks īstenoti līdz 2013.gada beigām), pēc papildu finanšu līdzekļu piesaistes nodrošināt slimnīcas modernizāciju, palielināt ieņēmumus no maksas medicīnas pakalpojumiem, tostarp medicīnas tūrisma, piesaistīt zinātnisko projektu un izglītības finanšu līdzekļus, piesaistīt Eiropas fondu naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!