Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) vēlas dzirdēt veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) pamatojumu, kāpēc Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktore Inguna Adoviča nevar turpināt ieņemt šo amatu.

Šo jautājumu Straujuma ar ministru bija paredzējusi izrunāt šodien koalīcijas sanāksmē, tomēr tas tika atlikts uz nedēļu, līdz 2.novembrim, jo Belēvičs nevarēja piedalīties šodienas sēdē.

Straujuma žurnālistiem sacīja, ka vienkārši grib dzirdēt ministra pamatojumu, kāpēc ZVA direktore jānomaina. Vienlaikus premjerministre uzsvēra, ka tās ir ministra tiesības un viņai nav iespēju atcelt lēmumu par Belēviča pakļautībā esošās iestādes vadītāju. Viņa piebilda, ka līguma termiņš ar Adoviču beidzas 3.novembrī.

Tomēr valdības vadītāja vēlas dzirdēt ministra viedokli, kāpēc tieši Adoviča nav piemērota šim amatam.

Jau ziņots, ka pašreizējai ZVA direktorei Adovičai novembrī beidzas darba līgums par pašreizējo pienākumu pildīšanu un tas netiks pagarināts.

Veselības ministrija arī piemēroja disciplinārsodu Adovičai saistībā ar konfidenciālas informācijas izpaušanu par vairākiem komersantiem. Adovičai samazināta mēnešalga uz četriem mēnešiem, ieturot 10% no mēnešalgas. Adoviča šo lēmumu apstrīdēja tiesā.

Tomēr pēc šī disciplinārsoda publiskajā telpā parādījās informācija, ka veselības ministrs ir nonācis interešu konfliktā, ierosinot disciplinārlietu pret Adoviču. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudīja Belēviča rīcības atbilstību likumam par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot savus pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Apkopojot pārbaudes rezultātus, KNAB secinājis, ka Belēvičs nav ievērojis šo aizliegumu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!