Foto: LETA

Zāļu valsts aģentūrai (ZVA) nav pamata teikt, ka kāda komersantu grupa, piemēram, zāļu ražotāji, kā apgalvo veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), būtu bezkaunīga, tāpēc šāda veida ministra izteikumus nekomentēs, pavēstīja ZVA vadītāja Inguna Adoviča.

Ministrs paziņojis, ka rudenī ar Adoviču līgumu vairs nepagarinās, jo "zāļu ražotāju bezkaunība mūsu mazajā Latvijā varējusi uzplaukt nesamērīgi, pateicoties ZVA vadītājas Ingunas Adovičas realizētajai politikai gadiem ilgi". Ministrs otrdien intervijā Latvijas Radio klāstīja, ka "viņi apmaksāja ZVA pakalpojumus un viņa varēja prasīt ļoti augstus tarifus un neielaist citus konkurentus tirgū".

"ZVA nav pamata teikt, ka kāda komersantu grupa, piemēram, zāļu ražotāji, kā apgalvo veselības ministrs Guntis Belēvičs, būtu bezkaunīga. Tāpēc šāda veida ministra izteikumus komentēt nevar," aģentūrai BNS sacīja Adoviča.

Viņa apstiprināja, ka ir laikus informēta, ka Veselības ministrija (VM) neplāno pagarināt ar viņu līgumu no šā gada novembra. Adoviča šajā amatā ir kopš 2005.gada.

"Pašlaik mana tālākā rīcība ir iespējami atbildīga darba pienākumu pildīšana līdz esošā darba līguma termiņa beigām, tas ir līdz šā gada novembrim," viņa norādīja.

Jau ziņots, ka ZVA direktore ir saņēmusi veselības ministra parakstītu lēmumu par disciplinārsodu – mēnešalgas samazināšanu uz četriem mēnešiem par 10% par informācijas sniegšanu trešajām personām, ko ZVA tika saņēmusi no komersantiem kā statistisku informāciju.

Adoviča iepriekš skaidroja, ka šādas rīcības pamatā, sniedzot informāciju konkrēto zāļu ražotāja pārstāvim par izvesto zāļu daudzumu un vienlaikus pieprasot no viņa skaidrojumu par Latvijas tirgus nodrošinājumu, bija sabiedrības veselības un patērētāju interešu apsvērumi. Vēlāk par šo informācijas sniegšanu VM saņēmusi sūdzību no "Saules aptiekas" un "Baltacon", un tas bijis iemesls disciplinārlietas ierosināšanai un soda piemērošanai.

"Es uzskatu, ka aģentūra ir rīkojusies atbilstīgi likumdošanai un labas pārvaldības principiem un disciplinārsods nav pamatots, tāpēc diemžēl esmu spiesta apsvērt iespēju pārsūdzēt veselības ministra lēmumu par disciplinārsoda noteikšanu normatīvajos aktos noteiktajā termiņā," iepriekš paziņojumā pauda Adoviča.

ZVA uzsver, ka šī informācija bija neatliekami un būtiski nepieciešama ražotāja pārstāvim, lai plānotu un nodrošinātu reģistrēto zāļu pastāvīgu pieejamību. Turklāt runa bija par kompensējamo zāļu sarakstā iekļautu medikamentu. Komersanti atbilstoši likumdošanas prasībām regulāri iesniedz ikmēneša zāļu vairumtirdzniecības datus un nekad nav norādījuši, ka zāļu realizācijas dati ir vairumtirgotāju komercnoslēpums, norāda ZVA.

Adoviča vienlaikus savā paziņojumā norādīja, ka saskaņā ar medijos publicēto informāciju, ir zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pašlaik veic izmeklēšanu saistībā ar veselības ministra Belēviča iespējamo interešu konfliktu. "Jādomā, ka KNAB izvērtēs veselības ministra iespēju un rīcību būt neatkarīgam un atturēties no, iespējams, lobēšanas situācijā, kad viņa ģimene ir tieši iesaistīta zāļu izplatīšanā," bija sacīts paziņojumā.

Jau ziņots, ka Belēvičs ir bijis zāļu lieltirgotavas "Pharma-Service-Riga" dibinātājs un vadītājs no 1992. līdz 1997.gadam. No 1993. līdz 2006.gadam izveidojis un vadījis "Saules aptieku" un "Mēness aptieku" ķēdes. No 1993. līdz 2009.gadam izveidojis un bijis viens no direktoriem klīniskajā uzņēmumā "Centrālā laboratorija". No 2004. līdz 2014.gadam vadījis bioloģisko zemnieku saimniecību "Zemitāni"

Tāpat jau vēstīts, ka, kļūdams par veselības ministra amata kandidātu, Belēvičs pērn atstāja aptieku un zāļu lieltirgotavas "Saules aptieka" valdi.

Valde tādējādi turpina darboties triju cilvēku sastāvā, un tajā atrodas Vija Belēviča, Artūrs Belēvičs un Anita Pozņaka. "Saules aptieka" sastāvā darbojas trīs struktūrvienības – viena aptieka, tās filiāle un medikamentu vairumtirdzniecības noliktava.

"Lursoft" dati liecina, ka "Saules aptieka" dibināta 1998.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 180 tūkstoši latu (256,1 tūkstotis eiro), bet vienīgais īpašnieks ‒ Artūrs Belēvičs. 2013.gadā "Saules aptieka" strādāja ar 12,467 miljonu eiro apgrozījumu un 999 tūkstošu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!