Foto: LETA
Starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmuma AS "Nordeka" streikojošie šoferi norāda, ka par saņemto algu nav iespējams uzturēt ģimeni un, lai saņemtu papildus ienākumus, nākas strādāt desmitiem virsstundu. Tajā pašā laikā pozitīvi vārdi tiek veltīti tehnikas apkopei uzņēmumā.

Kāds no pusmūža vecuma šoferiem norādīja, ka viņš savam jaunajam pāriniekam teicis, lai nepiedalās šodien notiekošajā akcijā, jo viņam kā jaunam cilvēkam varētu būt vairāk ko ciest, ja sekos kādas sankcijas. Tieši tas nav teikts, bet bijuši mājieni, ka par piedalīšanos streikā varētu sekot atlaišana.

Darbinieki sūdzas, ka, strādājot virsstundas nākas "kā sunim dzīties pakaļ grašiem". Taču pozitīvi viņi izsakās par to, ka tehnika ir kārtībā, jo tiek nodrošināti remonti un apkope, tāpat arī alga tiek maksāta regulāri un uzņēmums maksā nodokļus, kas nodrošina sociālās garantijas. Tomēr līdz ar to viņi secinājuši, ka uzņēmums "par tehniku rūpējas, bet par darbiniekiem - nē". Ne visiem šoferiem gan tiek nodrošināti jaunākie autobusi.

Daži streikotāji vērsa uzmanību, ka "Nordeka" esot liela administrācija, kuru varētu samazināt, daļēji iegūstot līdzekļus algu celšanai. Tāpat taisnīgi neesot tas, ka pašiem vadītājiem ir jāmaksā par strādāšanai nepieciešamās digitālās vadītāja kartes izgatavošanu un jāsedz citi līdzīga veida izdevumi apmēram 100 eiro apmērā. Šoferiem arī neesot veselības apdrošināšanas.

Kā ziņots šorīt vairāki "Nordekas" autobusu vadītāji pulcējušies streikam Rīgā.

Viņi atzina, ka uzņēmuma vadība ir sameklējusi streiklaužus, lai nodrošinātu autobusu iziešanu reisos. Esot arī kolēģi, kuri atsaukti no atvaļinājuma, lai nodrošinātu reisus.

Kā atzina sapulcējušies autobusu vadītāji, uz viņiem uzņēmuma vadība izdarījusi spiedienu, lai darbinieki nepiedalītos streikā. Netieši likts saprast, ka var draudēt pat atbrīvošana no darba. Taču streikotāji cer, ka šodien protestēs visi 22 šoferi, kuri pieteikti streikam.

Savukārt "Nordekas" vadība streika laikā sola nodrošināt visus reisus, žurnālistiem iepriekš norādīja kompānijas pārstāvis Gunārs Baubelis. Viņš skaidroja, ka kompānijā kopumā strādā 150 autovadītāji. Streikam esot pieteikušies 22 šoferi. Viņš gan apšaubīja, ka tik daudzi autobusu vadītāji būs gatavi streikot. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pasažieri streika laikā necietīs un šajā situācijā reisus nodrošināt varēšot.

LABA pārstāvji solīja streikot beztermiņā, lai gan norādīja, ka viss būs atkarīgs no autobusu šoferu izturības, jo jāņem vērā, ka šoferiem ir arī apgādājamie. Tāpat LABA pārstāvji pieļāva, ka pēc tiesas lēmuma atļaut streiku "Nordekas" vadība būs sarunās ieinteresētāka, jo līdz šim tā neesot piedāvājusi nevienu kompromisa variantu.

Streiks būs beztermiņa - turpināsies tik ilgi, kamēr vadība izpildīs arodbiedrības prasību paaugstināt minimālās darba algas stundas tarifa likmi vismaz par 25%, informēja arodbiedrība LABA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!