Foto: LETA

Līdz Satversmes tiesai (ST) nonācis strīds par kāda auto īpašnieka sodīšanu, kurš savu auto novietojis neatļautā vietā. Konstitucionālā tiesa paredzējusi vērtēt, vai likumā noteiktās tiesības atbrīvot no atbildības par maznozīmīgu pārkāpumu ceļu satiksmē atbilst visu cilvēku vienlīdzības principam.

Ar pieteikumu ST vērsusies Administratīvās rajona tiesa, kuras tiesvedībā ir lieta par transportlīdzekļa novietošanu stāvēšanai neatbilstošā vietā, portāls "Delfi" uzzināja ST.

Administratīvā rajona tiesa norādījusi, ka likums ļauj personu atbrīvot no administratīvās atbildības, ja pārkāpums ir maznozīmīgs, tomēr ceļu satiksmē pārkāpumu varot atzīt par maznozīmīgu tikai tad, ja paredzētais soda apmērs nepārsniedz 30 latus, savukārt citos pārkāpuma veidos šādas prasības neesot, proti, pārkāpumu varot atzīt par maznozīmīgu arī tad, ja sods par to ievērojami pārsniedz 30 latu apmēru.

Administratīvā rajona tiesa uzskata, ka šāds regulējums neatbilst vienlīdzības principam.

Administratīvā rajona tiesa uzskata, ka administratīvo pārkāpumu var atzīt par maznozīmīgu, ja, ņemot vērā lietas apstākļus, administratīvā soda uzlikšana par šo pārkāpumu nebūtu lietderīga, proti, pārkāpums ir tik nebūtisks, ka par to nav nepieciešams uzlikt sodu, bet ir pietiekami izteikt mutvārdu aizrādījumu.

ST paredzējusi vērtēt Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 21. panta otrās daļas vārdu „ja par to paredzētais naudas sods nepārsniedz trīsdesmit latus" atbilstību Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, kas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

ST uzaicinājusi Saeimu līdz 15. jūlijam iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!