Foto: AFI
Divu nozīmīgu korupcijas lietu – tā dēvētās autobūvnieka "Daimler" un uzņēmuma "Latvenergo" lietas - nonākšana prokuratūrā ir atkarīga no daudziem apstākļiem, piemēram, informācijas saņemšanas no ārvalstīm. Tomēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe ir pārliecināta, ka abas lietas neizgāzīsies.

KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe teica, ka lietu nonākšana līdz prokuratūrai ir atkarīga no daudziem faktoriem, piemēram, no informācijas saņemšanas no ārvalstīm un ekspertīžu ātruma.

"Es neesmu izmeklētāja šajās lietās, taču tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem – cik ātri mēs saņemsim visus nepieciešamos dokumentus, informāciju un atbildes no daudzām ārvalstīm. Tāpat lietu virzība ir atkarīga no ekspertīžu veikšanas ātruma, jo ekspertīžu centram jāveic arī citu izmeklēšanas iestāžu pasūtītas ekspertīzes. Es tiešām nevēlos prognozēt, jo nevar pateikt, cik ātri ārvalstis atbildēs uz KNAB tiesiskās palīdzības lūgumiem," norādīja Strīķe.

KNAB priekšnieka vietniece gan nekomentē, vai abās lietās aizdomās turēto skaits nav palielinājies.

"Šajās lietās ir izveidotas izmeklēšanas grupas, kas katru dienu strādā. Viss atkarīgs no izmeklēšanas grupas darba rezultāta. Lēmumu par izmeklēšanas darbībām pieņem izmeklētājs. Es nepieņemu lēmumus kriminālprocesos un par lietā iesaistīto skaitu es varu pateikt tikai, saskaņojot ar izmeklētāju. Ja viņš uzskata, ka šo informāciju nav iespējams sniegt, tad es neko neesmu tiesīga izpaust," paskaidroja Strīķe.

Tomēr viņa ir pārliecināta, ka abas lietas neizgāzīsies. "Protams, ka nē. Šādu jautājumu es regulāri dzirdu no žurnālistiem pēc katras skaļākas aizturēšanas vai kratīšanas. Šādu jautājumu man uzdeva arī tad, kad KNAB strādāja pie Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietas," viņa piebilda.

Kriminālprocesu KNAB ierosināja 2010.gadā par to, ka Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mercedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Saskaņā ar KNAB šā gada februārī sniegto informāciju kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Kriminālprocesa ietvaros KNAB atzina vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas "Evo Bus GmbH" amatpersonas.

Šā gada sākumā bijušajam "Rīgas satiksmes" padomes loceklim Leonardam Tenim kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, taču vēlāk viņš apmaiņā pret drošības naudu tika atbrīvots.

Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs.

Izmeklēšana notiek sadarbībā ar Vācijas Štutgartes prokuratūras un policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušajiem darbiniekiem saistībā ar kukuļdošanu citu valstu amatpersonām.

Savukārt saistībā ar Latvijas energokompānijas "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Kriminālprocesa ietvaros tika aizturētas astoņas personas, no tām piecas strādāja valsts uzņēmumos "Latvenergo" un "Sadales tīkls".

KNAB vaino "Latvenergo" amatpersonas un privātuzņēmumu pārstāvjus vairāk nekā 1,13 miljonu eiro (794,2 tūkstošu latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots toreizējām uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Kārlim Miķelsonam, toreizējam "Latvenergo" viceprezidentam Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!