Foto: LETA
Latvijai ir jātiecas uz bezmaksas augstāko izglītību, uzskata Latvijas studentu apvienības (LSA) prezidents Edvards Ratnieks, noraidot prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) ierosinājumu nākotnē atteikties no budžeta vietām augstskolās un pāriet uz kreditēšanas modeli.

LSA pārstāvji jau iepriekš izteikušies noraidoši pret ilgtermiņa studentu kreditēšanas sistēmu, norādot, ka studentu "iedzīšana parādos" valsts izglītības kvalitāti un ekonomisko situāciju neuzlabos, teikts savienības paziņojumā.

"Parāds nav brālis nevienam, taču SAK priekšlikumi tiešā mērā ir vērsti uz sabiedrības aktīvākās daļas – studentu - morāliem un finansiāliem spaidiem, kas, tiecoties uz modernu valsti, nav pieļaujams. Nākotnes redzējums ir bezmaksas studijas, kas jauniešiem nodrošinātu iespēju studēt pēc pašu gribas izvēlētās studiju programmās, nevis pēc izmaksu un valsts pasūtījuma lekāliem," uzskata studentu apvienība.

LSA norāda, ka saskaņā ar banku datiem ik gadu sarūkt valsts galvoto kredītu ņēmēju skaits, ko ietekmē gan valsts ekonomiskie apstākļi, gan nespēja atrast galvotājus, kā arī nevēlēšanās uzņemties parādsaistības.

LSA nav izprotams, kā kredītu sistēma veicinās augstākās izglītības pieejamību studentiem no ģimenēm ar dažādu labklājības līmeni un kā tiks īstenota Eiropas Komisijas stratēģija "Europe 2010", kas nosaka Eiropas Savienības dalībvalstīm līdz 2020.gadam konstatēt 40% valsts iedzīvotāju ar augstāko izglītību.

Palielinoties to Eiropas un arī pasaules valstu skaitam, kas piedāvā augstāko izglītību iegūt bez maksas, Latvija "nevar atļauties iet pretējā virzienā", palielināt izceļojošo studentu skaitu un samazinātu ārzemju studentu interesi par studijām mūsmājās, uzskata LSA prezidents Ratnieks.

Jau ziņots, ka SAK rosinās atteikties no budžeta vietām augstākajā izglītībā un pāriet uz ilgtermiņa mērķētu kreditēšanas modeli.

Otrdien SAK pārstāvji prezentēja analītisko ziņojumu par augstāko izglītību, kura rezultātā SAK ir noformulējusi apsvērumus augstākas izglītības reformēšanai un piedāvā jaunu finansēšanas modeli, saskaņā ar kuru potenciālais students izvēlēsies augstskolu, kura ir gatava viņu pieņemt par noteiktu studiju maksu. Valsts Kase pārdos ilgtermiņa valsts parādzīmi par summu, kas atbilst augstskolas studiju maksai, saņemto naudu pārskaitot izvēlētajai augstskolai. Šis finansēšanas modelis uzlabošot studentiem motivāciju mācīties, studijas būs pieejamas praktiski visiem jauniešiem, kuri to vēlēsies, neskatoties uz viņu ģimenes sociālajiem apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!