Kukuļņemšanu veicina cilvēku pieaugošā bezkaunība, ceturtdienas vakarā TV3 ziņu raidījumā atzina Valsts kontroles vadītāja Inguna Sudraba.
Jautāta par pēdējā laikā pieaugošo kukuļošanas skandālu skaitu, Sudraba norādīja, ka "noteikti likumdošanā nav pirmā vaina. Cilvēki kļūst aizvien bezkaunīgāki".

Bezkaunības pieaugumu Sudraba skaidroja ar to, ka gadiem ilgi cilvēki paļāvušies uz to, ka viņus "kāds piesegs vai izglābs". "Tā ir gadiem veidota sistēma, un cilvēki vairs nejūt bailes. Tāpēc viņus tagad vieglāk noķert."

Sudraba norādīja, ka visās Valsts kontroles veiktajās pārbaudēs Rīgas domē konstatēts, ka lēmumu pieņemšanas process nav caurspīdīgs un nav saprotami lēmumu pieņemšanas kritēriji.

Tāpat valsts kontroliere atzina, ka "cilvēkos vairs nav mēra sajūtas", tādēļ ar algu palielināšanu nez vai varēšot atsvērt tos ienākumus, ko cilvēki iegūst no kukuļņemšanas. "Noteikti kā minimums tie ir 10 000 līdz 20 000 lati," sacīja Sudraba.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā Rīgas pašvaldībā notikuši vairāki ar kukuļņemšanu saistīti skandāli. 4.martā aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu tika aizturēts Rīgas domes Labklājības departamenta Juridiskās nodaļas vadītājs Orlando Rozens, bet februāra vidū par aizdomās par kukuļošanu tika aizturēts bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita. Abi patlaban atrodas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!