Krievija pieprasa, lai Starptautiskā cilvēktiesību tiesa Strasbūrā aizstāv no Latvijas izsūtītās Sļivenko ģimenes tiesības sakarā ar tās etnisko diskrimināciju, ziņo Krievijas televīzijas kanāls ORT.
Kurskas iedzīvotāja Tatjana Sļivenko Krievijas televīzijas kanālam teikusi, ka "kā šaušalīgu sapni atceras pēdējos septiņus Rīgā pavadītos gadus", jo šajā laikā viņai esot nācies noņemties ar nebeidzamiem tiesu darbiem, izjūtot pastāvīgus pazemojumus, kādus pastāvīgi izgudrojis vietējais Pilsonības un migrācijas departaments, dzīvojot pastāvīgās bailēs no policistiem un cietuma draudiem, kā arī satraucoties par savas skolas vecuma meitas Karīnas turpmāko dzīvi.

Tatjana Sļivenko atstāsta kādu atgadījumu savā Rīgas dzīvoklī, kurā reiz esot iebrukuši seši policisti un vēl kāds reportieris, lai sāktu kratīšanas operāciju - pārcilātu gultu un skapju saturu. Īstu šoku pārdzīvojuši Tatjanas vecāki un uz skolu saposusies Karīna, kura dokumentu trūkuma dēļ todien tikusi aizvesta uz "īstu cietumu".

Krievijas televīzijas kanāls ORT apgalvo, ka Sļivenko ģimene faktiski neesot nekāds izņēmums un tā uzskatāma par tipisku piemēru. Kādā Kurskas nomales namā apmetušās 15 no Latvijas izceļojušas ģimenes, galvenokārt Krievijas armijas virsnieku ģimenes. Arī apakšpulkvedim Nikolajam Sļivenko netika izsniegta uzturēšanās atļauja, un viņam pēc dienesta līguma termiņa beigām nācies tūdaļ atstāt Latviju. Tiesa neesot ņēmusi vērā nekādus argumentus, ne arī to, ka meita Karīna mācās vietējā skolā, ka sieva kopš bērnības ir dzīvojusi Rīgā un jau 50 gadus Latvijas galvaspilsētā dzīvojot viņas vecāki.

Nikolajs Sļivenko izbrauca uz Kursku, kur Krievijas Aizsardzības ministrija viņam piešķīra divistabu dzīvokli, bet viņa sieva Tatjana nolēma palikt kopā ar meitu un saviem vecākiem. Tomēr nekādi tiesu darbi neesot līdzējuši, un arī sievai nācies izbraukt uz Krieviju.

Kā norāda Tatjana Sļivenko, visbeidzot viņiem esot bijis jāierodas Latvijas Pilsonības un migrācijas departamentā, kur tikušas atņemtas pases un meitas dzimšanas apliecība. Visiem tikuši likvidēti personu kodi, visi tikuši izrakstīti no dzīvokļa un visiem 7 dienu laikā bijusi jāatstāj Latvija.

Abi Tatjanas Sļivenko vecāki ir aptuveni 80 gadus veci, un viņu pārcelšana uz Kursku ir problemātiska. Arī Krievijā dzīvojošajiem Sļivenko ģimenes tuviniekiem esot liegta iebraukšana Latvijā. Tieši tāpēc Tatjana ir nolēmusi lūgt palīgā Krievijas prezidentu un Eiropas Cilvēktiesību tiesu.

Tatjana Sļivenko, kā apgalvo televīzijas kanāls ORT, jūtot "lielvalsts, savas otrās dzimtenes atbalstu", jo Kurskā Sļivenko ģimenes locekļiem piešķirta Krievijas pilsonība, Karīna iestājusies vietējā Ekonomiskajā institūtā, bet Nikolajs saņem armijas pensiju un strādā vietējā kara komisariātā. Visa Sļivenko ģimene, protams, ilgojoties pēc Rīgas, un gaidot "taisnīgu Starptautiskās tiesas spriedumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!