Latvijas Radio (LR) ģenerāldirektoram adresētajā vēstulē atrastā balta pulverveida viela nesatur ne baku vīrusu, ne Sibīrijas mēri, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) saņemtie Zviedrijas laboratorijas primārie izpētes rezultāti.
Laboratorijas sniegtā atbilde liecina, ka ir izslēgti augstākie riski, proti, minētajā vielā nav atrasta ne baku vīrusa, ne Sibīrijas mēra klātbūtne, informēja SVA.

Šobrīd minētās vielas laboratoriskā izpēte vēl turpinās. Pēc šī brīža informācijas pārbaudītais materiāls galvenokārt satur baktērijām un sēnītēm līdzīgus mikroorganismus.

Par saņemtajiem rezultātiem un turpmāko rīcību tika informēti arī cilvēki, kuri bija ciešā kontaktā ar aizdomīgo sūtījumu un kuriem iepriekš bija ieteikts ievērot mājas režīmu. Šis režīms ir atcelts.

LR pārstāvji informēja, ka radio ģenerāldirektoram adresētais sūtījums esot no Marokas. 2001.gadā aplokšņu sūtījumus ar Sibīrijas mēra sporām saņēma vairākas ASV varas iestādes. Ar Sibīrijas mēri toreiz inficējās desmitiem cilvēku. Tā paša gada oktobrī Sibīrijas mēra izsūtīšana pa pastu skāra arī Eiropu. Vēstules ar baltu pulveri saņēma ASV vēstniecības Igaunijā un Lietuvā. Savukārt 2005.gada jūnijā konvertus ar baltu pulveri saņēma ASV vēstniecības Austrālijā, Lielbritānijā, Japānā Itālijā un Dienvidkorejā. Sakarā ar trauksmi visas vēstniecības šajās valstīt tika īslaicīgi slēgtas. 2002.gadā vēstuli ar baltu pulveri un draudiem saņēma Saeimas deputāts Dzintars Ābiķis. Vēstule bija parakstīta ar nacionālboļševiku simbolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!