Foto: PantherMedia/Scanpix

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes locekle un slimnīcas Talsu filiāles vadītāja Kristīna Bidzāne, kurai Talsu novada domes ārkārtas sēdē pagājušajā nedēļā deputātu vairākums izteica neuzticību, uzskata, ka tiek meklēti dažādi iemesli, lai viņu atceltu no slimnīcas valdes locekles amata.

Bidzāne nepiekrīt neuzticības balsojuma pamatojumam - pašvaldības deputātu viedoklim, ka saistībā ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par divu slimnīcas pacientu nāves apstākļiem par Talsu filiāli atbildīgā valdes locekle situāciju nekontrolē un nespēj rast izeju no tās.

"Iepazīstoties ar lēmumā minēto neuzticības izteikšanas pamatojumu, tam nevaru piekrist. Uzskatu, ka darbības, kuras tika sāktas pret manu kandidatūru 2015.gada beigās, turpinās un tiek meklēti dažādi iemesli, lai mani atceltu no valdes locekļa amata," teikts Bidzānes paziņojumā masu medijiem.

6.jūnijā Talsu novada domes sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdes slēgtajā daļā deputāti tikās ar Bidzāni un pārrunāja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo gadījumu, kad kāda sieviete, kura bija nogādāta slimnīcā pēc pirmā pašnāvības mēģinājuma, slimnīcas palātā izdarīja pašnāvību, kā arī gadījumu, kad kāds vīrietis, kurš pēc gūtas galvas traumas nogādāts slimnīcā, pēc palīdzības sniegšanas tika sūtīts mājās, kur viņš nomiris.

6.jūnijā pēc Talsu novada domes priekšsēdētāja Aivara Lācarus ("Talsu novada attīstībai") telefoniska uzaicinājuma Bidzāne kopā ar slimnīcas juristi un virsārsti piedalījusies sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdē, kurā deputāti tikuši informēti par slimnīcā notikušo suicīda gadījumu, tā izskatīšanas gaitu un pasākumiem, kas tiks veikti.

"Sēdes laikā nekas neliecināja par to, ka deputātiem pret slimnīcas paveikto šī jautājuma risināšanā un plānoto būtu iebildumi. Visi tika informēti, ka plašāk šis gadījums un tā versiju atspoguļojums masu medijos būs pirmdien un trešdien vietējā presē," norādīja Bidzāne, paužot neizpratni par vēlākajiem Talsu domes deputātu izteiktajiem pārmetumiem slimnīcas vadībai.

"Slimnīcā medicīniskā darba procesu vada virsārste un galvenā medicīnas māsa, kuras katra atbild par savu jomu. Gribu atzīmēt, ka slimnīcā ir izstrādāti iekšējie normatīvie dokumenti, amatu apraksti, kuri jāievēro un pēc kuriem jāvadās slimnīcas darbiniekiem. Šo kārtību slimnīcā neviens nav atcēlis. Informācija masu medijiem netika publiskota no slimnīcas puses. Pacientu tiesību likums aizliedz paust informāciju par ārstniecības procesa gaitu, tāpēc radusies situācija, ka mediji informāciju atspoguļo sev pieņemamā veidā. Esam sagatavojuši iebilžu vēstules masu medijiem, kurā norādām tiem būt sociāli atbildīgiem un atspoguļot informāciju nesagrozītā veidā," pauž Bidzāne, noraidot Talsu novada domes pārmetumus par to, ka viņas plašsaziņas līdzekļos sniegtie komentāri neviešot uzticību par labas prakses principu ievērošanu slimnīcā, tāpēc filiāles un visas reģionālās slimnīcas publiskais tēls ir ievērojami pasliktinājies.

Bidzāne atgādina, ka Talsu slimnīcu sākusi vadīt 2009.gada decembrī, kad no tās pāri bija palikusi tikai aprūpes un uzņemšanas nodaļa un mazāk nekā puse no pirms tam strādājošajiem darbiniekiem. Turpretim tagad, kā akcentē Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles vadītāja, Talsos ir uzbūvēta jauna slimnīcas ēka, tiek sniegta diennakts medicīniskā palīdzība, ir pieejami rentgena un datortomogrāfijas izmeklējumi, laboratorija, iekšķīgo slimību, hemodialīzes un ambulatorās nodaļas, kā arī citi medicīniskie pakalpojumi.

"Laikā no 2010.gada līdz šim brīdim esmu strādājusi, lai no tā, kas bija palicis pāri, izveidotu esošo pakalpojumu klāstu," uzsver Bidzāne. Viņa rūpējoties arī par to, lai slimnīcas darbinieki uzlabotu savu attieksmi gan pret darbu, gan pret pacientiem un kolēģiem.

"Neuzskatu, ka šajā laikā slimnīcai nav bijis, ar ko lepoties - esam palīdzējuši pacientiem situācijās, kad viņu dzīvības bija apdraudētas. Kopumā varu teikt, ka darbinieki ir slimnīcas vērtība, viņi veic grūtu darbu, ne vienmēr par padarīto saņemot "paldies" no palīdzības meklētāja. Iztirzājot mediju vidē šos abus gadījumus, slimnīcas tēls tiešām tika spēcīgi sabojāts, bet vai kāds no dāsno komentāru sniedzējiem medicīnas personāla virzienā padomāja, kā jūtas viņi? Nav jābrīnās, ka ar šādu kopējo sabiedrības attieksmi pret medicīnas darbiniekiem ir grūti atrast jaunos speciālistus, medicīnas māsas, jo viņi izvēlas strādāt tur, kur viņus ciena un novērtē. Katrs mēs darām savu darbu, esam savā darba vietā. Jautājums visiem - vai vienmēr mēs iztiekam bez kļūdām? Es kā slimnīcas vadītāja esmu ieguldījusi septiņus darba gadus, lai slimnīca mainītos un būtu draudzīga iedzīvotājiem, un esmu par to gandarīta," atzīst Bidzāne.

Slimnīcas Talsu filiāles vadītāja norāda, ka, sasaucot Talsu domes ārkārtas sēdi ar mērķi izteikt viņai neuzticību un neuzaicinot viņu pašu uz sēdi, viņai nav dota iespēja paust savu viedokli par lēmumā atspoguļoto informāciju.

"Es kā slimnīcas valdes locekle ar vislielāko atbildību varu teikt, ka savus pienākumus pildu pēc vislabākās sirdsapziņas, lai novadu iedzīvotājiem būtu pieejami medicīniskie pakalpojumi un slimnīcas darbiniekiem būtu sakārtota darba vide," uzsvēra Bidzāne.

Viņa piebilda, ka slimnīca veic arī pacientu aptaujas ar anketu palīdzību. "Izvērtējot saņemtās atbildes, varam secināt, ka pacienti un iedzīvotāji ir apmierināti ar sniegtajiem pakalpojumiem slimnīcā," norādīja Bidzāne. "Daudz atzinīgu vārdu teikts par personālu. Uzslavēta pacientu ēdināšanas kvalitāte slimnīcā. Ir arī ieteikumi no pacientiem, kurus iespēju robežās ņemam vērā. Pašlaik strādājam pie iespējas laboratorijas izmeklējumus nosūtīt pacientiem elektroniski."

Kā ziņots, 10.jūnijā Talsu novada domes ārkārtas sēdē deputātu vairākums izteica neuzticību Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklei un slimnīcas Talsu filiāles vadītājai Bidzānei. Talsu novada domes deputāti norādīja, ka saistībā ar diviem ārkārtas gadījumiem informācija no filiāles vadītājas un plašsaziņas līdzekļos sniegtie komentāri nevieš uzticību par labas prakses principu ievērošanu slimnīcā, līdz ar to filiāles un visas reģionālās slimnīcas publiskais tēls ir ievērojami pasliktinājies, pacientu uzticība ārstnieciskā procesa kvalitātei ir izteikti mazinājusies, turklāt situāciju izlabot tuvākajā laikā vai pat vidējā termiņā esot neiespējami.

Talsu novada domes deputātu vairākums uzskata, ka Bidzāne ir zaudējusi Talsu novada pašvaldības, kam Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pieder nedaudz vairāk kā 11% kapitāldaļu, uzticību un ir atsaucama no valdes locekļa amata par pienākumu nepienācīgu izpildi, nespēju vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšanu sabiedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšanu. Talsu novada domes lēmumā pašvaldības kapitāla daļu turētājam un domes priekšsēdētājam Aivaram Lācarum ("Talsu novada attīstībai") uzdots slimnīcas dalībnieku sapulcē rosināt Bidzānes atsaukšanu no slimnīcas valdes un balsot par to.

SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" dalībnieki ir piecas pašvaldības - Ventspils, Talsi, Roja, Dundaga un Mērsrags.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!