Sestdien notikušajā Tautas saskaņas partijas (TSP) 15. kongresā tika pieņemta rezolūcija, kas uzdod no TSP ievēlētajiem Saeimas deputātiem neatbalstīt valdības iesniegto 2008. gada valsts budžeta projektu.
Rezolūcijā norādīts, ka viens no inflācijas apkarošanas pamatpostulātiem ir valsts izdevumu samazināšana, vienlaikus veicot pasākumus sociāli mazākaizsargāto iedzīvotāju tiesību aizsardzībai. Ministru kabinets, pēc TSP domām, rīkojies tieši pretēji: valsts pārvaldes izdevumos ir plānots būtisks pieaugums, bet inflācijas apkarošana notiks uz valsts mazākatalgoto iedzīvotāju slāņa - pensionāru, skolotāju, ārstniecības personu un iekšlietu darbinieku rēķina.

Rezolūcijā TSP norāda, ka valdība nespēj sakārtot darba samaksas sistēmu valsts pārvaldē, nevēlas ierobežot pārmērīgos militāros tēriņus, nespēj lemt par lieko pārvaldes struktūru, tai skaitā vairāku ministru amatu likvidāciju. "Šī pārvaldes sistēma funkcionē kā pašpietiekams un no sabiedrības atrauts mehānisms, kura galvenais princips ir pašsaglabāšanās par katru cenu," teikts rezolūcijā.

Ārpus šīs noslēgtās ierēdņu sistēmas dzīvojošie tiek pakļauti dažādiem eksperimentiem. Īpaši ciniska, pēc TSP domām, ir attieksme pret pensionāriem. Iesaldēt solīto pensiju palielinājumu uz pus gadu ziemas apstākļos, kad vispārējai inflācijai pievienosies siltuma, gāzes un elektrības tarifu pieaugums, ir amorāli, jo 88% pensionāru jau tā dzīvo zem iztikas minimuma.

Valsts speciālajā budžetā uz 2008. gada 1. janvāri būs ap 700 miljonu latu pārpalikums, bet valdība "noskauda" pensionāriem pāris desmitu miljonu latu un šos līdzekļus plāno izmantot valsts pārvaldes vajadzībām, norādīts rezolūcijā.

TSP arī vērš uzmanību uz faktu, ka valdība plāno uz ārstniecības personu, pedagogu, kultūras nozarēs strādājošo, iekšlietu dienestā esošo rēķina 2008. gada budžetā ietaupīt 51 miljonu latu. Tāpat kā arodbiedrības, TSP domā, ka šos miljonus bija iespējams un ir nepieciešams ietaupīt no citiem, acīmredzami nesamērīgiem valsts pārvaldes izdevumiem. "Ja valsts netur dotos solījumus saviem iedzīvotājiem, ko valsts ir tiesīga prasīt no viņiem?" retoriski tiek jautāts TSP 15. kongresa rezolūcijā.

TSP priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs pastāstīja kongresa delegātiem, ka šī gada novembrī SC delegācija dosies uz ASV Senātu, lai tiktos ar ietekmīgiem kongresmeņiem un informētu viņus par Latvijas aktuālajām problēmām, tādējādi papildinot, pēc Urbanoviča teiktā, vienpusīgo Latvijas oficiālo ārpolitiku.

Savā noslēguma runā Urbanovičs apgalvoja, ka jau "divas partijas stāv rindā, lai pievienotos SC", bet esot jāpadomā, vai viņas to nedara tikai pašreizējā SC augstā reitinga dēļ.

Urbanovičs visai nenoteikti izteicās par SC vēlmi un iespējām pievienoties valdošajai koalīcijai. Viņš norādīja, ja tāda izdevība arī rastos, vispirms ir rūpīgi jāpārdomā vai SC būtu jāsniedz roka grimstošajai Aigara Kalvīša (TP) valdībai.

Daudz svarīgāk, pēc Urbanoviča teiktā ir izstrādāt pamatprincipus uz kuriem SC varētu pievienoties valdošajai koalīcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!