Foto: LETA
Lai gan Centrālā statistikas pārvalde (CSP) vēl turpina darbu pie 2011.gada tautas skaitīšanas rezultātu apkopošanas, bet jau patlaban saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem kļuvis zināms, ka Latvijas iedzīvotāju skaits pārsniedz 2 miljonus, informē CSP.

Salīdzinot ar iepriekšējās tautas skaitīšanas rezultātiem 2000.gadā, kopējais iedzīvotāju skaits Latvijā ir samazinājies, kas noticis gan iedzīvotāju dabiskā pieauguma (mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu), gan starptautiskās migrācijas ietekmē, norāda pārvalde.

CSP atzīmē, ka vērojama arī iedzīvotāju migrācija valsts iekšienē, kā rezultātā atsevišķās apdzīvotās vietās iedzīvotāju skaits ir samazinājies, bet citās, piemēram, Pierīgā, - pieaudzis.

Plānots, ka informatīvais ziņojums par 2011.gada tautas skaitīšanas provizoriskajiem rezultātiem valdībā tiks iesniegts 2012.gada janvāra otrajā pusē. Darbs pie tautas skaitīšanas datu apstrādes notiks līdz pat 2013.gadam, kad ir paredzēta galīgo datu kopsavilkuma tabulu publicēšana.

Kā ziņots, tautas skaitīšana Latvijā norisinājās no 1.marta. Sākotnēji no 1.marta līdz 12.martam iedzīvotāji varēja saskaitīties internetā, bet no 17.marta līdz 31.maijam pie iedzīvotājiem devās teju 2000 tautas skaitītāju. Pēc tam no 1.jūnija līdz 10.jūnijam atkārtoti tika nodrošināta iespēja saskaitīties internetā.

2011.gadā tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta pirmo reizi pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā, kā arī pirmo reizi iedzīvotājiem ir iespēja anketas aizpildīt elektroniski.

Tautas skaitīšana Latvijā veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas laikā un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija regulu par iedzīvotāju un mājokļu skaitīšanu.

Iepriekšējā tautas skaitīšanā, kas norisinājās 2000.gadā, tika saskaitīti 2,38 miljoni valsts iedzīvotāju.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar CSP apkopotajiem datiem Latvijas iedzīvotāju skaits šā gada laikā būs samazinājies par 23 tūkstošiem cilvēku – par 4,3 tūkstošiem vairāk nekā pērn, kad valsts zaudēja 18,7 tūkstošus iedzīvotāju.

CSP prognozē, ka iedzīvotāju skaits gada laikā dabiskās kustības dēļ, mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu, samazināsies par gandrīz 10 tūkstošiem, bet starptautiskās reģistrētās ilgtermiņa migrācijas rezultātā – par 13 tūkstošiem.
Saistītie raksti

Ievērojami šogad pieaudzis reģistrētās emigrācijas apjoms - 2011.gada desmit mēnešos Iedzīvotāju reģistrā par savu aizbraukšanu paziņojuši 14,9 tūkstoši iedzīvotāju, un tas jau šobrīd par 39,3% pārsniedz emigrantu skaitu visā 2010.gadā (10,7 tūkstoši).

Saskaņā ar Latvijas Bankas (LB) ekonomista Oļega Krasnopjorova aplēsēm Latviju laika posmā no 2000. līdz 2010.gadam pametuši 177 600 iedzīvotāji, savukārt tuvāko triju gadu laikā Latviju vēl pametīs 30 000 cilvēku. Līdz ar to Krasnopjorova aprēķinātais emigrējušo cilvēku skaits ir tuvāks tam, ko aprēķinājis Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans, kurš izpētījis, ka Latviju desmit gados pametuši 200 000 cilvēku, nevis Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, kas uzrāda 33 000 emigrējušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!