Foto: LETA

Terora aktus Eiropā var novērst tikai ar iepriekšēju izlūkošanu un informācijas vākšanu, sacīja Latvijas bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Lūgts komentēt Beļģijas galvaspilsētā Briselē notikušos terora aktus, politiķis norādīja, ka visās metro stacijās nav iespējams uzstādīt metāla detektorus un pārējo tehniku, lai šādas katastrofas novērstu. Līdz ar to nepieciešama ciešāka dažādu institūciju un valstu sadarbība.

"Pagaidām šāda sadarbība klibo, jo ne visi vēlas dalīties ar savu informāciju, bet tas ir jālabo. Ja mums būs pietiekami daudz informācijas, mūsu rīcībā būs pietiekami daudz iespēju, lai šādus uzbrukumus novērstu," viņš piebilda.

Sprādzienos, kas otrdien notika Briseles Zaventemas lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināti vismaz 23 cilvēki, atsaucoties uz ugunsdzēsējiem, ziņo aģentūra AFP. Kā iepriekš ziņoja Beļģijas sabiedriskā raidorganizācija RTBF, divos sprādzienos, kas notika lidostas uzgaidāmajās telpās, vēl vismaz 35 cilvēki guvuši ievainojumus.

Divi sprādzieni, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, notika ap pulksten 8 (pulksten 9 pēc Latvijas laika).

Brīdi vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Beļģijas varasiestādes paaugstinājušas jau iepriekš valstī izsludināto pretterorisma trauksmes līmeni. Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!