Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 17. augustā, apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz plānu, kā skolas septembrī varēs atsākt darbu klātienē.

Kā rakstīts valdībā iesniegtajā noteikumu projekta anotācijā, IZM prioritāte jaunajam mācību gadam ir mācības klātienē. Ievērojot minēto, sagatavots projekts, kurā lielākais uzsvars ir uz klātienes mācībām, tikai atsevišķos gadījumos paredzot iespēju noteiktu laika periodu mācīties daļēji vai pilnībā attālināti. Projekts paredz atteikšanos no pašlaik normatīvajos aktos nostiprinātā reģionālā principa, kas nosaka izglītības procesa norises noteikumus atkarībā no epidemioloģiskās situācijas attiecīgajā pašvaldībā. Turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs.

Tā kā interešu izglītības programmu var īstenot arī fiziska persona, grozījumos noteikts, ka divu metru distance nav jāievēro izglītības programmas apguvē vienas klases, grupas vai kursa ietvaros, tostarp dejās.

Iepriekš bija noteikts regulējums atbilstoši 14 dienu kumulatīvajam Covid-19 gadījumu skaitam uz 100 000 iedzīvotāju, taču projekts paredz no attiecīgā regulējuma normas par izglītības un sporta jautājumiem svītrot, jo projektā ietvertais regulējums ir attiecināms valstī vispārīgi, nesaistot ar kumulatīvo rādītāju, uzsvērts anotācijā.

Testi un sertifikāti

Lai maksimāli nodrošinātu drošu vidi izglītības procesā, projektā ir noteikts, kurām personu grupām ir tiesības piedalīties klātienes mācību procesā tikai ar apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testa rezultātu vai sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat projekts paredz, ka arī bērnu uzraudzības pakalpojumu klātienē ir tiesīgas īstenot tikai tās personas, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai apliecinājums par negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Projekts paredz, ka izglītojamais, kurš tiks testēts, piemēram, pamatskolā vai vidusskolā, ar šī testa rezultātu apliecinājumu (papīra vai digitālā formā) varēs doties uz interešu izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības programmas īstenošanas vietu un piedalīties izglītības procesā. Paredzēts, ka testa rezultāts tiks nosūtīts uz nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja vai pilngadīga izglītojamā e-pastu. Tas nozīmē, ka negatīvo Covid-19 testa rezultātu izglītojamais varēs uzrādīt viedierīcē vai izdrukātā veidā.

"Šos testus gājienam uz kafejnīcu vai kino izmantot nevarēs", valdības sēdē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Bērniem, kuru vecāki nevēlas, lai bērnam veiktu testu, pastāv iespēja īstenot mācības ģimenē. Iespēja paplašināta posmā no 1. līdz 8. klasei ieskaitot. Tas būs vecāku lēmums, sacīja Muižniece, tomēr paužot cerību, ka vecākiem nebūs iebildumu.

Savukārt gadījumā, ja izglītojamais neapgūst pamatizglītību vai vidējo izglītību, bet apmeklē, tikai, piemēram, interešu izglītības pulciņus, tad viņš testēšanu veic patstāvīgi. Ja izglītojamais vai nodarbinātais atgriežas no prombūtnes (piemēram, pēc slimības, pēc sporta sacensībām), neiekļaujoties izglītības iestādē noteiktajā testēšanas grafikā, izglītības procesa un darba pienākumu uzsākšana notiek ar patstāvīgi veiktu Covid-19 testu, kuru veic laboratorijā, kas sadarbojas ar attiecīgo izglītības iestādi un kurai ir nodoti izglītojamā un nodarbinātā dati. Covid-19 testu veic ne vēlāk kā 48 stundu laikā pirms ierašanās izglītības iestādē.

Klātienes izglītības procesā skolā un pirmsskolā netiek noteikti ierobežojumi izglītojamo skaitam un telpu platībai uz izglītojamo, lai būtu iespējams pilnvērtīgi nodrošināt izglītību klātienē visiem izglītojamiem. Izglītības procesam iespēju robežās jānotiek vienas klases (grupas) ietvaros, norādīts projekta anotācijā.

Projekts paredz, ka izglītības iestāde nosaka kārtību un atbildīgos par dažādu procesu īstenošanu: testēšanu, izglītojamo un citu apmeklētāju plūsmas organizēšanu un kontroli, sadarbspējīgo sertifikātu pārbaudi, koplietošanas telpu izmantošanu utt.

IZM vērš uzmanību, ka šajā kārtībā izglītības iestādei ir jāparedz, kā izglītojamie tiek regulāri informēti par masku lietošanu, higiēnas prasību ievērošanu (roku mazgāšana, dezinfekcija u.tml.), īpaši mazāko klašu skolēni. Tāpat ir noteiktas gaisa kvalitātes prasības, izglītojamo un nodarbināto testēšanas organizēšana.

Projektā noteikts, ka izglītojamo testēšana ir kā priekšnoteikums formālās izglītības procesa īstenošanai klātienē. Projekts paredz, ka pirms 2021./2022. mācību gada sākuma izglītojamie pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē no šā gada 23. augusta līdz 30. augustam ierodas izglītības iestādē un veic Covid-19 testu.

Projekts paredz, ka izglītības procesā pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē (vispārējās un profesionālās izglītības programmās) klātienē piedalās izglītojamie ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī izglītojamie ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Ja izglītojamam netiks veikta minētā testēšana, attiecīgais izglītojamais nevarēs nedz uzsākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē izglītības iestādē.

Savukārt tie izglītojamie, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, ir tiesīgi piedalīties klātienē interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, uzrādot to atbildīgajai personai, bez testēšanas. Testēšanu neveic personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem testēšana tiek veikta par valsts budžeta līdzekļiem.

Vienlaikus atbilstoši Slimības un profilakses kontroles centra algoritmam tiks turpināta arī to interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu izglītojamo un nodarbināto testēšana, kuri vienlaikus nav izglītojamie pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē (piemēram, par septiņiem gadiem jaunāki izglītojamie) un attiecīgi netiek testēti šajās iestādēs, bet kuri apmeklē sporta treniņus iekštelpās.

Sejas maskas

Projekts paredz, ka klātienē izglītības procesa ietvaros un ārpus tā iekštelpās lieto mutes un deguna aizsegu un nosaka gadījumos, kad var to nelietot. Mutes un deguna aizsegu var nelietot bērni, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī sportisti sporta treniņu (nodarbību) laikā.

Nodarbinātie izglītības iestādē, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, var nelietot mutes un deguna aizsegu.

Tāpat mutes un deguna aizsegus mācību telpā nelieto 1.-3. klašu skolēni, bet viņiem maskas jālieto, atrodoties koplietošanas telpās, piemēram, skolas gaitenī. Šāds izņēmums noteikts, jo jaunākā vecuma skolēni vēl tikai mācās mācīties, tostarp apgūst lasītprasmi un attīsta komunikācijas prasmes, savukārt, mutes un deguna aizsegu lietošana var to apgrūtināt. Izglītības iestādes vadītājs, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, nepieciešamības gadījumā pieņem ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par masku lietošanu minētajās klasēs, norāda IZM.

Mutes un deguna aizsegus mācību telpā var nelietot arī izglītojamie, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē norādīja, ka VM nostāja ir: vakcinētiem cilvēkiem maskas nav jāvelk organizētā vidē. "Ja skola uzskata, ka maskas ir nepieciešamas arī vakcinētiem bērniem, mēs neiebilstam, bet neuzskatām, ka būtu nepieciešams no epidemioloģiskiem apsvērumiem," sacīja Pavļuts.

Valdības sēdē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga pauda, ka šim mācību gadam skolas būs daudz gatavākas nekā iepriekš. Nozare lūdza valdību noteikt, ka nodarbību laikā visi, gan vakcinēti, gan pārslimojuši, gan testēti, varētu būt bez maskām, lai neradītu šķelšanos.

Ņemot vērā mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas apguves specifiku arī šajā gadījumā nav jālieto mutes un deguna aizsegi. Ņemot vērā, ka, fizisko aktivitāšu laikā personai ir apgrūtināta elpošana, tad to norisē nav jālieto mutes un deguna aizsegi, norādīts projekta anotācijā.

Kad varēs mācīties attālināti

Projekts paredz arī specifiskus nosacījumus, kādos izglītības process īstenojams tikai klātienē, proti, individuālās nodarbībās mūzikas, mākslas un dejas profesionālās ievirzes izglītības programmu mācību priekšmetos, kurus īsteno individuālo nodarbību formā, kā arī profesionālās izglītības programmu, izņemot augstākās izglītības studiju programmas, praktiskās daļas apguvē vienas grupas ietvaros, jo minēto programmu praktisko daļu lielā daļā profesionālo kvalifikāciju attālināti apgūt nav iespējams (praktiskās iemaņas apgūstamas darbnīcās, laboratorijās u.c.). Tāpat arī mūzikas, mākslas un dejas programmas mācību priekšmetu apguve attālināti profesionālās ievirzes izglītības līmenī ir nepiemērota, jo mākslas, mūzikas un dejas mācības ir ļoti svarīgs tiešais kontakts ar pedagogu, pareizi apgūstot izvēlētā mācību priekšmeta profesionālos pamatus, skaidrots anotācijā.

Ievērojot atsevišķu izglītības programmu specifiku un izglītojamiem nepieciešamo zināšanu un prasmju apguves specifiku, projektā noteikts, kādos gadījumos izglītības process īstenojams tikai klātienē, un izglītības iestādes vadītājs klātienes mācību procesu var ierobežot tikai gadījumos, kad attiecīgajam izglītojamam ir noteikti obligāti pretepidēmijas (karantīna, izolācija) pasākumi.

Izglītības iestādes izglītības procesu īsteno attālināti, ja attiecīgajā izglītības programmas īstenošanas vietā ar rīkojumu ir izsludināta karantīna. Izglītojamam, sākot no piecu gadu vecuma, kuram noteikta karantīna vai izolācija, izglītības iestāde nodrošina attālinātas mācības, izņemot koledžas un augstskolu studiju programmās.

Savukārt izglītojamiem līdz četru gadu vecumam, kuriem ir noteikta karantīna vai izolācija, attālinātās mācības var neīstenot. Ja ilgstoši slimojošs izglītojamais izglītību iegūst ārstniecības iestādē, tā iegūstama atbilstoši ārstniecības iestādes un izglītības iestādes savstarpēji noteiktajai kārtībai. Individuālajās nodarbībās mācību priekšmetos (mūzikas un dejas jomā), kuros atbilstoši īstenošanas specifikai nepieciešama vairāku pedagogu līdzdalība, var piedalīties tikai viens audzēknis un vairāki (līdz trim personām) pedagogi, t.sk. koncertmeistari, noteikts anotācijā.

Augstskolām un koledžām

Projekts paredz, ka, izvērtējot situāciju par epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā, ka augstskolu personāls, ieskaitot, studējošos ir pilngadīgs, klātienes studijas notiek tikai, ja persona var uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šādā režīmā koledžai un augstskolai nav jāievēro epidemioloģiskās prasības – mutes un deguna aizsegu lietošana, distancēšanās.

Vienlaikus, lai dotu iespēju personālam, tostarp studējošiem, iegūt vakcinācijas sertifikātu, pārejas nosacījums paredz, ka ne vēlāk kā līdz šā gada 10. oktobrim apguvē klātienē var piedalīties personas arī ar testēšanas sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā, rezultātu, atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra testēšanas algoritmam. Šādā gadījumā studējošie testēšanas izmaksas sedz par saviem līdzekļiem.

Augstskolas vai koledžas, izvērtējot studiju programmas specifiku, ir tiesīgas organizēt klātienes studiju darbu tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šādas programmas varētu būt tās, kas ir saistītas ar prakšu norisi publisko pakalpojumu sniegšanas vietās, piemēram, veselības un sociālās aprūpes iestādēs.

Tāpat projektā norādīts, ka augstskolas un koledžas, izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā studiju programmas specifiku, ir tiesīgas pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti, nodrošinot studiju kvalitātes līmeņa nesamazināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!