Opozīcijā esošā "tēvzemiešu" Rīgas domes frakcija sagatavojusi lēmumprojektu par Rīgas mēra Gundara Bojāra atstādināšanu, informēja frakcijas biroja vadītāja Laura Gulbe.
Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) uzskata, ka Bojārs vairs nepārvalda finanšu situāciju pašvaldībā, ir apdraudēta pašvaldības iespēja veikt kārtējos maksājumus, tādēļ var apstāties pilsētas budžeta izpilde.

"Tēvzemieši" norāda, ka Bojāra darbība un viņa atbildība par finansiālo situāciju jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm.

"Tēvzemiešu" deputāts Einārs Cilinskis žurnālistiem apgalvoja, ka, pēc kādu vārdā nenosauktu ekspertu aplēsēm, reālais pašvaldības budžeta deficīts sasniedz 70 līdz 90 miljonus latu. Partijas pārstāvji norādīja, ka Bojārs nevarēja nezināt par īstermiņa aizņēmumiem (overdraftiem), taču ir strīdīgs jautājums par to likumību. Ja aizņēmumi ir nelikumīgi, tad pašvaldībai nāksies samazināt izdevumus par 53,8 miljoniem latu vai meklēt citus finanšu resursus. Savukārt ja aizņēmumi ir likumīgi, tad nav skaidrs, kāpēc atlaists Finanšu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš.

TB/LNNK frakcijas vadītājs Jānis Birks atzina, ka apvienība pie secinājuma par nepieciešamību atstādināt Rīgas mēru nonāca, rūpīgi izvērtējot Audita un revīzijas pārvaldes atzinumu par Finanšu departamenta darbību, kas arī kļuva par iemeslu Krūmiņa atstādināšanai.

Birks norādīja - pastāv arī iespēja, ka Bojārs pats atkāpjas no amata.

Pašreizējais domes Finanšu departamenta direktors Kārlis Kavacs BNS atzina, ka neredz kritisku situāciju pašvaldības budžetā. Tāpat viņš nav redzējis "tēvzemiešu" aprēķinus par budžeta deficīta apjomiem, tādēļ tos nekomentēja. Taču viņš norādīja, ka pašvaldībai nevajadzēs samazināt izdevumus, jo ir citas iespējas.

"Tēvzemieši" neprognozēja, cik ilgā laikā viņi iesniegs lēmumprojektu par Bojāra atstādināšanu, jo sēdes sasaukšanai ir nepieciešama vienas trešdaļas jeb 20 deputātu paraksti.

Birks sacīja, ka apvienība "pie tā [parakstu vākšanas] strādā" un pirmām kārtām cer uz labējo partiju atbalstu.

Domē pārstāvētajām labējām partijām - TB/LNNK, "Latvijas Ceļam" un Tautas partijai - kopā gan ir tikai 17 balsis.

Birks norādīja, ka apvienības pašmērķis nav atlaist mēru, bet sakārtot finanšu situāciju pilsētā, lai nākotnē neapdraudētu dažādu projektu realizāciju. "Šis ir nopietns jautājums, šeit nav tikai 3 miljoni kā "Latvenergo" lietā - šeit ir desmitiem miljonu, bet sabiedrība vienaldzīgi klusē. Tāpēc mūsu uzdevums ir saasināt šo jautājumu, un ceru, ka būs arī kas piesliesies," klāstīja Birks.

"Tēvzemieši" arī atzina, ka nav domājuši par to, kas Bojāra atstādināšanas gadījumā varētu uzņemties pilsētas finanšu stāvokļa sakārtošanu, bet norādīja, ka pašvaldībā ir godīgi un godprātīgi cilvēki gan pozīcijā, gan opozīcijā.

"Latvijas Ceļa" Rīgas domes frakcijas vadītāja Aija Poča teica, ka "tēvzemieši" par savu projektu partnerus vēl nav informējuši. Attieksmi pret Bojāra atstādināšanu Poča paudīšot tikai pēc sīkas iepazīšanās ar dokumentiem un konsultācijām frakcijā un partijas valdē.

Savukārt Tautas partijas frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš, kurš neatrodoties Latvijā, sacīja, ka "savākt 31 balsi mēra atstādināšanai var vienmēr". Viņš gan norādīja, ka "tēvzemiešu" pārmetumi Bojāram "nav nekas jauns".

"Tas tak jau ir zināms divus gadus," stāstīja Krastiņš, norādot, ka personīgi uz trūkumiem norādījis katrā pilsētas gada budžeta pieņemšanā, taču "tēvzemieši" šādās reizēs parasti klusējot, "tikai mēs ar Počas kundzi runājam". Tomēr viņš pauda - ja "tēvzemiešu" projekts nonāks līdz domes sēdei, Tautas partijai kā opozīcijas pārstāvjiem tas būs jāatbalsta.

Domē paskaidroja, ka ārkārtas sēdi par domes priekšsēdētāja atlaišanu var sasaukt pēc vienas trešdaļas deputātu pieprasījuma divu nedēļu laikā, ja šajā laikā nav kārtējās sēdes. Likums par pašvaldībām arī noteic, ka domes priekšsēdētāju var atlaist par likumpārkāpumu, valdības noteikumu, domes un tiesas lēmumu nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!