Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien piemēroja apcietinājumu Krievijas pilsoņiem Andrejam Popko un Aleksandram Kurkinam, kuri trešdien tika aizturēti Ādažu bāzē.

Piemērot apcietinājumu kā drošības līdzekli lūdza Drošības policija (DP), jo esot aizdomas, ka personas varētu izvairīties no pirmstiesas izmeklēšanas.

DP lūgums ir apmierināts un abas personas piektdien ir apcietinātas. Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas izmeklēšanas. Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Popko un Kurkina advokāti Gatis Gailums un Ralfs Beitiņš pēc tiesas lēmuma žurnālistiem no komentāriem atturējās. No komentāriem atturējās arī abi aizdomās turētie vīrieši. No citiem komentāriem pagaidām atturas arī DP.

Krievijas pilsoņi tiek turēti aizdomās par spiegošanu. Apcietinātajiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Jau ziņots, ka saistībā ar notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē Drošības policija ir sākusi kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma nodaļu par noziegumiem pret valsti un aizturējusi divus Krievijas pilsoņus. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) vakar Latvijas Radio informēja, ka šīs personas nav iekļuvušas Latvijā pāri Latvijas-Krievijas robežai, bet gan caur Šengenas teritoriju.

Trešdien Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuvuši divi Krievijas pilsoņi, kuri aizturēti un pie kuriem atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā.

Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas savu nolūku īstenošanai.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015".

Aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sacīja, ka minētais incidents varētu būt kāda informatīvā kara sastāvdaļa, mēģinot iesaistīt cilvēkus, kuri varētu apmelot Latviju un Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, kā arī NATO kopumā.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube trešdien notikušo Ādažu incidentu raksturojis kā mazu un aicina tam nepievērst pārlieku lielu uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!