Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa šonedēļ uzdevusi Rīgas domei atvainoties biedrībai “Daugavas Vanagi Latvijā” par nepamatoto aizliegumu rīkot 16.martā, leģionāru atceres dienā rīkot gājienu.

Kā teikts tiesas spriedumā, Rīgas domei uzdots publicēt atvainošanos par prettiesisko Rīgas pilsētas izpilddirektora 2011.gada 8.marta lēmumu laikrakstos „Diena" Neatkarīgā", "Latvijas Avīze", "Telegraf", "Čas", "Vesti Segodnja". Tas jāizdara mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Lai gan biedrība prasīja no Rīgas domes arī 5000 latus par tai nodarīto kaitējumu, tiesa šo lūgumu noraidīja.

Spriedumu 30 dienu laikā iespējams pārsūdzēt AT Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Jau vēstīts, ka iepriekš tiesā vērsās gan biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" un "Daugavas vanagi Latvijā Limbažu nodaļa", prasot atvainošanos un atlīdzības piedziņu.

Šajos strīdos iepriekš tiesvedība tika apturēta, jo ar lūgumu izvērtēt Valsts iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzības likuma normas Satversmes tiesā (ST) vērsās Augstākās tiesas Senāts, uzskatot, ka likumdevējs noteicis juridiskajai personai tiesības uz atlīdzinājumu tikai par personisko kaitējumu, kas nodarīts tās darījumu reputācijai, komercnoslēpumam un autortiesībām.

ST apstrīdēto Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma normu atzina par neatbilstošu Satversmei. ST norādīja, ka apstrīdētajā normā ietvertais tiesiskais regulējums ir personas tiesības nepamatoti ierobežojošs.

Stājoties spēkā ST spriedumam, AT Senāts atjaunoja tiesvedību "Daugavas vanagu" lietās un nodeva tās izskatīšanai pirmās instances tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!