Foto: Shutterstock
Pēc konsultācijām ar augu apmaiņas punkta "Mājas svētība" īpašniecēm advokātu birojs "BDO Zelmenis&Liberte" nolēmis pārsūdzēt Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, kas paredz sodīt uzņēmumu ar 500 latu sodu par "Latvijas Radio Klasika" ziņu klausīšanos bez licences, portālu "Delfi" informēja advokātu birojā.

Biroja advokāti uzskata, ka "Mājas svētība" piemērotais sods par autortiesību pārkāpumu, darbavietā atskaņojot sabiedrisko radio bez mūzikas publiskā izpildījuma licences, ir nepamatots un nesamērīgs, tāpēc atceļams.

"Ir jāpiekrīt, ka autoriem un izpildītājiem ir tiesības saņemt atlīdzību par to darbu publisku izmantošanu saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, taču, mūsuprāt, šis tiesas spriedums ir nepamatots un nesamērīgs nodarītajam kaitējumam, tāpēc esam nolēmuši to pārsūdzēt. Ja nepanāksim sprieduma atcelšanu Latvijas tiesu sistēmā, esam gatavi vērsties arī Eiropas Savienības Tiesā, lai pārliecinātos par Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu adekvātu piemērošanu Latvijā," skaidro "BDO Zelmenis&Liberte" partneris, zvērināts advokāts Valdis Bergs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja par gadījumu bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusi bija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosināja atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu".

Savukārt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) norādījusi, ka šīs likuma normas atcelšana būtu pretrunā ar Bernes konvenciju  par autortiesībām, kuru Latvija ir parakstījuis.

Tikmēr autortiesību eksperts advokāts Mārcis Krūmiņš portālam "Delfi" norādīja, ka no Latvijas Autortiesību likumā būtu jāizslēdz tā dēvētā "radio klausīšanās nodeva" jeb "publiskā izpildījuma" definīcija, bet strīdu gadījumus būtu jāvērtē tiesām. Šādas likuma izmaiņas nebūtu pretrunā ar starptautisko Bernes konvenciju, kuru parakstījusi arī Latvija.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības sagatavotos un koalīcijas partneru atbalstītos Autortiesību likuma grozījumiem, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu un tā sauktā "radio klausīšanās nodeva'' nebūtu jāmaksā, paredzēts iekļaut jau šīs nedēļas Saeimas plenārsēdes darba kārtībā un nodot izvērtēšanai Saeimas komisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!