Lai Valsts prezidentam dotu tiesības nominēt tiesībsarga amata kandidātu, ko apstiprinās Saeima, tiks grozīta Satversme, otrdien, gatavojot trešajam lasījuma Tiesībsarga biroja likumu, vienojās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.
Deputāti arī vienojās, ka kopā ar Saeimas Juridisko biroju, Valsts prezidente kanceleju un Tieslietu ministriju tiks izveidota darba grupa, kurai divu nedēļu laikā jāsagatavo Satversmes grozījumu projekts.

Tiesībsarga biroja likuma trešajam lasījumam iesniegti arī vairāki priekšlikumi, kas paredz, ka tiesībsarga amata kandidātu izvirza Saeimas deputāti. Piemēram, "Jaunā laika" frakcija rosina dot tiesības izvirzīt tiesībsarga amata kandidātu pieciem Saeimas deputātiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Didzis Šēnbergs rosina dot tiesības izvirzīt tiesībsarga amata kandidātu ne mazāk kā 20 deputātiem vai arī likumā noteikt, ka tiesībsarga amata kandidātu izraugās atklātā konkursā, kurā pretendentus vērtētu Satversmes tiesas un Augstākās tiesas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors, KNAB vadītājs, Ministru prezidents, tieslietu ministrs un trīs Saeimas komisiju priekšsēdētāji.

Ja Saeimas deputātu vairākums uzskatīs, ka Satversme tomēr nav jāgroza, komisija lems par priekšlikumiem, kas nosaka citādu tiesībsarga amata kandidāta izvirzīšanu, deputātiem skaidroja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!