Pēc notikumiem aizvadīto skolēnu Dziesmusvētku laikā, kad Mežaparka estrādē desmitiem bērnu palika slikti un sākās ģībšana, tiesībsargs Juris Jansons aicina noteikt administratīvo atbildību par bērnu tiesību pārkāpšanu publiskos pasākumos, liecina vēstule Saeimai, ko otrdien izskatīs Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Tiesībsargs piedāvājis tiesiskā regulējuma projektu, kas paredzētu bērnu pasākumu un tādu pasākumu, kuros piedalās bērni, organizatoru administratīvo atbildību par bērnu tiesību apdraudējumu publisku pasākumu laikā.

Jansons rosina par pārkāpumiem noteikt naudas sodu no 70 līdz 200 eiro, bet par atkārtotiem pārkāpumiem gada laikā no 80 līdz 430 eiro.

"Bērni bija pārguruši, slikti gulējuši, slikti paēduši, nedzēruši, viņiem estrādē bija ierobežots kustību apjoms, bet pasākumu organizatoru atbildība neiestājas, jo nav normas, kas par konkrēto pārkāpumu paredz atbildību," vēstulē pauž tiesībsargs.

Uz Saeimu ir aicināti pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Kultūras ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Latvijas Pašvaldību savienības.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā pērn no 6.līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās ap 37 890 dalībnieku. Ģībšana notika Mežaparka estrādē, kad notika noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums.

Amatpersonas pēc tam atzina, ka ir nepieciešams vesels pasākumu kopums, lai svētki noritētu droši, lai būtu svētku atmosfēra un nepieciešamā mākslinieciskā kvalitāte. Tas aktualizēja arī jautājumus par maksimālo dalībnieku skaitu estrādē un evakuācijas iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!