Foto: LETA
Tiesībsarga ieskatā, Rīgas domes lēmumā par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, tiek radīta nevienlīdzīga attieksme pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Nabadzības riskam pakļautā sabiedrības daļa ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu visos laika apstākļos, jo nevar atļauties nopirkt automašīnu, līdz ar to tiesībsargs uzskata, ka tiek pārkāpts Satversmes 91.pantā noteiktais tiesiskās vienlīdzības princips.

Tāpat Siliņa informēja, ka regulējumā, kas paredz braukšanas maksas atvieglojumus stipras snigšanas gadījumā autovadītājiem, ir saskatāms labas pārvaldības principa pārkāpums.

"Tiesībsarga ieskatā pašvaldībai ir jārūpējas par visiem iedzīvotājiem un jāpilda likuma "Par pašvaldībām" 15.pantā noteikto pašvaldības autonomo funkciju veikšana - gādāt par administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. Ceļu sanitārā tīrība, tostarp pārmērīga sniega gadījumā, nav aizstājama ar alternatīviem risinājumiem," norādīja Siliņa.

Jau ziņots, ka, sākot ar šodienu, Rīgas autovadītāji stipras snigšanas laikā, uzrādot transportlīdzekļu reģistrācijas apliecību, sabiedriskajā transportā varēs pārvietoties bez maksas, informēja Rīgas domē.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) skaidro, ka šie braukšanas atvieglojumi tiek ieviesti, lai mazinātu satiksmes intensitāti un sastrēgumus stipras snigšanas laikā un atvieglotu ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Par derīgām braukšanai sabiedriskajā transportā tiks uzskatītas arī, piemēram, tehniskās pases, kuras izsniegtas uz līzinga kompāniju, citu ģimenes locekļu vai citu personu vārda.

Pašvaldība informēs par prognozēto snigšanu jau iepriekšējā dienā. Informāciju, kad šādi atvieglojumi stājas spēkā un tiek pārtraukti, varēs atrast pašvaldības interneta vietnēs "www.sniegs.riga.lv" un "www.riga.lv", kā arī par to tiks informēti plašsaziņas līdzekļi.

Intensīvas snigšanas apstākļos pašvaldība aicina iedzīvotājus pēc iespējas izvairīties no personīgo transporta līdzekļu izmantošanas un pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Savukārt, izmantojot personīgo transportu, jārēķinās ar to, ka ir jāplāno vairāk laika ierastā maršruta mērošanai, tāpēc aicinām plānot laiku ceļam, paredzot tam papildu 15 līdz 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!