Rīgas domes (RD) lēmums vairākos bērnudārzos neuzņemt bērnus līdz trīs gadu vecumam rada bažas par situācijas pasliktināšanos bērnu iestāžu attīstības jomā, uzskata Tiesībsarga birojs.
Tiesībsarga biroja eksperti norāda, ka šāds lēmums ir neizprotams situācijā, kad daudzi vecāki nevar atļauties algot aukli vai apmaksāt privātu bērnudārzu.

"Atzīstami ir Rīgas domes centieni risināt problēmas bērnu iestāžu jomā – galvenokārt garās rindas, taču konkrētais lēmums drīzāk samazina nevis attīsta pakalpojumu sniegšanu," uzsver Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību departamenta vadītājas pienākumu izpildītāja Līga Ķikute. Tāpēc Tiesībsarga birojs aicina rast piemērotākus mehānismus, kompleksi risinot pedagogu algu, telpu piemērotības un citus problemātiskos jautājumus, kas rada pašreizējās problēmas sistēmā.

Tiesībsargs norāda, ka šāds pašvaldības lēmums ir pretrunā ar ANO konvenciju par bērna tiesībām, kurā norādīts – valstīm jāveic visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu bērnu iestāžu tīkla attīstību. Latvijā šīs funkcijas deleģētas pašvaldībām, tādējādi arī tām konvencija ir saistoša. Tāpēc bērnudārzu pakalpojumu ierobežošana nav savienojama ar bērnu iestāžu attīstības veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!