Foto: LETA
Nodokļu maksātājs, īpaši mazo algu saņēmējs, ir nodokļu reformas ķīlnieks, raidījumā "Rīta Panorāma" atklāja tiesībsargs Juris Jansons.

"Kas attiecas uz trūcīgo sabiedrības daļu, viņu trūcīgums ir iemesls, kāpēc viņi nesaņems atvieglojumus. Tas ir viens no galvenajiem secinājumiem [mūsu pētījumā par nodokļu reformu]," stāstīja Jansons.

Tāpat viņš uzsvēra, ka viens no secinājumiem pētījumā esot tas, ka "politiķu solījumi nepiepildīsies". "Galvenā problēma ir tā, ka politiķi nebija līdz galam iedziļinājušies tajā, kas bija sagatavots. Sabiedrība, nodokļu maksātājs, ir nodokļu reformas ķīlnieks," uzskata Jansons.

"Pētījumā veicām padziļinātu analīzi, kurā situāciju Latvijā salīdzinājām ar citām ES valstīm. Analizējām vairāku gadu garumā notiekošo,' papildināja tiesībsargs.

Jansons atklāja, ka pētījuma ietvaros sagatavoti arī priekšlikumi un rekomendācijas uz aptuveni 20 lappusēm. Vēlāk preses konferencē galvenie priekšlikumi tiks izskaidroti padziļinātāk. "Es uzskatu, ka IIN politikai un visam, kas ar to saistīts, būtu jābūt vienkāršam un saprotamam," pauda Jansons.

Tiesībsargs kopā ar Latvijas Universitātes pētniekiem laika posmā no 2018. gada 10. līdz 21. oktobrim veica iedzīvotāju aptauju "Par iedzīvotāju informētību, zināšanām un attieksmi par diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu". Aptaujā piedalījās 1512 respondenti. Šī aptauja veikta lielākas izpētes ietvaros par jaunās nodokļu reformas izmaiņām neapliekamā minimuma, IIN atvieglojumu un attaisnoto izdevumu piemērošanā, noskaidrojot, vai tā rezultātā palielinās cilvēku ienākumi un mazinās nevienlīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!