Foto: DELFI
Divus gadus pēc traģiskā notikuma kinoteātrī "Citadele", kur pēc asas vārdu apmaiņas nošauts cilvēks, ir pieņemti stingrāki noteikumi ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, kas nosaka stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai, par kuru nepieciešamību atbildīgie dienesti un politiķi sāka diskutēt vēl 2011.gada sākumā, pēc tam, kad kinoteātrī "Citadele" jurists Nikolajs Zikovs nošāva četru bērnu tēvu Aigaru Egli. Nesen Augstāka tiesa nolēma to atstāt spēkā Zikovam piespriesto 17 gadu cietumsodu. Zikovs toreiz savā pēdējā vārdā nepauda nožēlu par izdarīto un apgalvoja, ka likums viņam ļāva nošaut Egli.

Viens no galvenajiem pēc šī notikuma izstrādātajiem likuma grozījumiem nosaka, ka šaujamieroču nēsāšanas atļauju izsniegs tikai uz noteiktu laiku – desmit gadiem, un šādas atļaujas saņemšanai turpmāk būs nepieciešams iziet veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Savukārt, kārtējo veselības pārbaudi personām, kuras saņēmušas ieroču atļaujas, turpmāk būs jāiziet ik pēc viena līdz pieciem gadiem atkarībā no personas veselības stāvokļa. Savukārt ārsts vai Valsts policija varēs nosūtīt uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, ja būs radušās pamatotas aizdomas par personas veselības stāvokļa stabilitāti. Pašlaik šādu kārtību par pirmstermiņa veselības pārbaudi likums neparedz.

Tāpat likuma izmaiņas noteiks, ka ieroču nēsāšanas atļaujas izsniegs uz noteiktu termiņu - desmit gadiem, kas ļaus policijai atkārtoti izvērtēt šaujamieroča glabāšanas un nēsāšanas nepieciešamību. Pašlaik šādas atļaujas izsniedz uz nenoteiktu laiku.

Grozījumi paredz izmaiņas arī ieroču atļaujas izsniegšanas aizliegumā, piemēram, atļauju nedrīkstēs izsniegt ne tikai personām, kuras tur aizdomās par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, bet arī par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu.

Grozījumi arī paredz, ka ziņas par personām, kuras nokārtojušas ieroču eksāmenu, ir jāreģistrē licenču un sertifikātu reģistrā.

Likumā precizētas vairākas normas attiecībā uz ārvalstu medniekiem un sportistiem, nosakot, ka ieroča glabāšanas atļauja ir izsniedzama uz noteiktu termiņu.

Tāpat likumā papildināti vispārīgie aizliegumi, nosakot, ka Latvijā ir aizliegta pašizgatavotu gāzes pistoļu un to munīcijas aprite, kā arī gāzes pistoļu pielāgošana vai citāda pārveidošana šaušanai ar šaujamieroču patronām un cita veida munīciju, kas nav paredzēta pašaizsardzības gāzes pistolēm.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 1.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!