Foto: F64
Juristam Nikolajam Zikovam, kurš apsūdzēts par bankas darbinieka Aigara Egles nošaušanu kinoteātrī "Citadele", Augstāka tiesa piektdien atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances piespriesto 17 gadu cietumsodu. Zikovs piektdien savā pēdējā vārdā nepauda nožēlu par izdarīto un apgalvoja, ka likums viņam ļāva nošaut Egli.

Tiesa piektdien atcēla Zikova mantas konfiskāciju, kas bija noteikta pirmās instances spriedumā. Konfiskācija atcelta, jo ir stājušies spēkā grozījumi Kriminālprocesa likumā. Tiesa atstāja spēkā policijas kontroli uz trim gadiem, kas piemērojama, kad Zikovs pēc soda izciešanas tiks atbrīvots no ieslodzījuma.

Par AT spriedumu vēl var iesniegt kasācijas sūdzību AT Senātā.

Advokāts Armands Šūmanis, kurš lietā aizstāv Zikovu, pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka par kasācijas sūdzību lems pēc iepazīšanās ar sprieduma motīvu daļu. Kasācijas sūdzību var iesniegt vien par iespējamiem procesuāliem pārkāpumiem.

Savukārt cietušo, Egles ģimenes pārstāvis, advokāts Romualds Vonsovičs pēc sprieduma sacīja, ka 17 gadi ir bargs sods, taču aizstāvis šaubījās, ka Zikovu šie gadi cietumā spēs labot. Advokāts sprieda, ka Zikovs ir ļoti bīstams sabiedrībai un izteicās, ka nevēlas, lai viņš vēl kādam nosēžas aiz muguras kinoteātrī. Klausoties Zikova uzstāšanos apelācijas tiesu instancē, cietušo aizstāvis secinājis, ka pēc gada cietumā apsūdzētais savu nostāju nav mainījis un joprojām notikušajā sev uzskata par upuri. Egles ģimene baidoties, ka pēc iznākšanas no cietuma, lai arī tas notiks pēc 17 gadiem, Zikovs varētu viņus apdraudēt. Tāpēc advokāts bija lūdzis viņam piemērot bargāko sodu – mūža ieslodzījumu.

Krimināllikuma pants, pēc kura apsūdzēts Zikovs - Slepkavība pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā – paredz vainīgo sodīts arī ar ieslodzījumu uz mūžu.

Zikovs, kuru pirmā tiesu instance atzina par vainīgu slepkavībā, apelācijas tiesā sakot pēdējo vārdu, nepauda nožēlu par izdarīto. Viņš, ik pa brīdim iesmejoties, tirzāja likumus, kuri, viņaprāt, ļāva viņam Egli nošaut. Zikovs uzskata, ka notikušais ir "ar likumu atļauta nogalināšana".

Viņš izteica pieļāvumu, ka Egle apzināti lietojis medikamentus, lai apreibinātos, un to ietekmē kļuvis agresīvs un nervozs. Norādot, ka nošautā sieva ir farmaceite, Zikovs lika noprast, ka tādā ceļā upuris ticis pie, viņaprāt, nepamatoti lietotajiem medikamentiem.

Zikovs pat izteicās, ka Egle ir kļuvis par zāļu upuri, gluži kā dziedātāji Vitnija Hjūstone un Maikls Džeksons.

Zikovs pauda, ka, kinoteātrī nošaujot Egli, ir pieturējies "burts pie burta pie likuma". AT sakot pēdējo vārdu, Zikovs uzsvēra, ka situācijā, kāda todien radās, likums nepiedāvā citus scenārijus, ja likums liktu atstāt kino zāli, tad viņš to būtu darījis. Uz apsūdzēto solā sēdošais Zikovs piektdien uzsvēra, ka zina likumus un todien, kad no viņa raidītās lodes nomira Egle, zinājis, ka rīkojas likumīgi.

Zikovs lūdza tiesu viņu attaisnot.

Rīgas apgabaltiesa pērn maijā Zikovu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz 17 gadiem. Šādu sodu apsūdzētajam lūdza piemērot arī prokurore Jekaterina Kušakova.

Savukārt cietušo pārstāvis, advokāts Romualds Vonsovičs sacīja, ka, viņuprāt, Zikovs būtu pelnījis mūža ieslodzījumu. Savukārt Zikovs uzskatīja, ka viņš būtu attaisnojams, jo cilvēku nošāvis pašaizsardzības nolūkā.

Zikovs 2011.gada 19.februārī kinoteātrī "Citadele" pēc konfliktēšanas nošāva bankas "Citadele" augsta ranga darbinieku Aigaru Egli. Divas dienas pēc tam 21.februārī tiesa piemēroja Zikovam apcietinājumu, un viņš cietumā atrodas līdz pat šim brīdim.

Konflikts starp cietušo un Zikovu izcēlies par to, ka Zikovs pārāk skaļi seansa sākumā trokšņojis un čaukstinājis našķu turzu. Pēc tam jurists uzlējis ūdeni Eglem.

Zikova advokāts iepriekš apgalvoja, ka uzbrukums notika filmas beigās, kad cietušais viņa klientu esot centies satvert, aizstāvoties Zikovs izrāvis ieroci, un atskanējuši šāvieni.

Zikovs vainu atzīst daļēji, piekrīt, ka šāvis, bet noliedz, ka tā bijusi slepkavība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!