Foto: AFI

Pēc likuma grozījumu pieņemšanas izņēmuma stāvokļa gadījumā varbūt būs politiskās partijas, kuras saistībā ar masu nekārtībām būs nepieciešams likvidēt, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sacīja Tieslietu ministrijas Valsts tiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas juriskonsults Uldis Rudziks.

Vēlāk viņš skaidroja, ka izņēmuma stāvokli var ieviest, piemēram, masu nemieru gadījumā vai ja tiek aicināts no valsts atdalīt kādu teritoriju. Ja partija ir saistīta ar šīm darbībām, tad, kāpēc nevarētu ierobežot tās legālo darbību, vaicāja Rudziks.

Viņš noliedza, ka Latvijā jau pašlaik darbotos šāda veida partija.

Jautājumu par partiju iespējamo likvidāciju otrdien komisijā aktualizēja Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (V), kad tika skatīti grozījumi likumā "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli". Runa bija par likumprojekta pantu, kas nosaka valsts pārvaldes padotību izņēmuma stāvokļa laikā.

Loskutovs cita starpā pauda negatīvu attieksmi pret iespēju, ka Ministru prezidentam izņēmuma stāvokļa laikā tiktu dotas pilnvaras Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vārdā vērsties tiesā par kādas politiskās partijas likvidēšanu.

Komisija grozījumus pirms trešā lasījuma likumā "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" plāno beigt skatīt ceturtdien. Otrdien komisija atbalstīja grozījumus pirms skatīšanas trešajā lasījumā saistītajos normatīvajos aktos - Nacionālās drošības likumā un Civilās aizsardzības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!