Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šodien viesosies Kanādas pilsētā Toronto, kur piedalīsies Kanādas latviešu iecerē dibināt viņas vārdā nosauktu stipendiju fondu, kas sniegs atbalstu latviešu valodas skolotāju turpmākajai izglītībai Latvijā, aģentūru LETA informēja Toronto latviete Sandra Upeslāce.
Toronto un tās apkārtne ir lielākais ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu centrs, kur ir vairāk nekā 10 000 latviešu izcelsmes iedzīvotāju.

Korporācijas "Spīdola" Toronto kopa, sadarbojoties ar Latviešu Nacionālo apvienību Kanādā un Toronto Latviešu centru, rīkos godināšanas un līdzekļu vākšanas vakaru "Latvieši jaunā pasaulē", lai akcentētu Vīķes-Freibergas panākumus, veicinot Latvijas atgriešanos Rietumu pasaulē, un lai dibinātu izglītības fondu.

Kā apgalvoja Upeslāce, sabiedrības atbalsts ir liels, pasākuma biļetes iegādājušies jau vairāk nekā 300 viesu. Kā skaidro "Spīdolas" seniore Inese Flūde, Kanādas un Amerikas latvieši uz ieceri ir atsaukušies ar lielu sajūsmu un īpaši gaidot Vīķes-Freibergas uzrunu. Stipendiju fonds palīdzēs saglabāt latviešu valodu nākamajām paaudzēm. Fonda dibinātāju mērķis ir savākt aptuveni 30 000 Kanādas dolāru (aptuveni 12 800 latu) "sēklas naudu".

Toronto Latviešu centrā būs arī mākslas izstāde, kur piedalīsies deviņi Kanādas latviešu mākslinieki: Laura Cīrule, Māra Luncere, Māris Mežulis, Valda Ostreihere, Ita Ozola, Māris Rutulis, Elvīga Sebre, Aina Tilupe un Andrejs Zeltkalns. Viesojoties Toronto, prezidente arī satiksies ar audzēkņiem no četrām latviešu skolām - Toronto Latviešu biedrības sestdienas skolas, "Valodiņas", Hamiltonas latviešu skolas un Toronto Latviešu tautas augstskolas ģimnāzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!