Foto: DELFI
Transporta un sakaru institūtam mainījies īpašnieks un šī Latvijas augstskola, iespējams, nonākusi Krievijas piena pārstrādes holdinga "Junimilk" bijušā ģenerāldirektora, Krievijas Valsts domes deputāta Vladimira Šemjakina rokās, trešdien vēsta laikraksts "Bizness&Baltija" (B&B).

Par iespējamo īpašnieka maiņu laikrakstu anonīmi informējuši institūta "vidējā līmeņa darbinieki". Pēc viņu teiktā, jaunajam īpašniekam esot vērienīgi plāni studentu piesaistei no Krievijas un citām NVS valstīm.

Augstskolas akcionāru sastāvs mainījies pērn decembrī, apstiprinājis TSI valdes loceklis Igors Kabaškins. Viņš pastāstījis, ka savas akcijas mācību iestādē pārdevuši bijušo "Parex" bankas īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka bērni Rems Kargins un Aleksandra un Grigorijs Krasovicki. "Par jaunajiem akcionāriem man grūti ko teikt. Augstskolas vadībā nekādas izmaiņas nav notikušas," sacījis Kabaškins.

TSI ir akciju sabiedrība, tāpēc Uzņēmumu reģistrā ziņas par tā īpašniekiem nav obligāti jāpublisko. TSI valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kuzmičevs, kas vada augstskolu kopš 2011.gada novembra, otrdien atteicies atbildēt uz B&B jautājumiem.

Laikraksts norāda, ka Uzņēmumu reģistrā pagājušā gada beigās reģistrētas būtiskas izmaiņas institūta padomē. Par tās priekšsēdētāju kopš 30.decembra kļuvusi Svetlana Šemjakina, bet par padomes locekļiem – Ņikita Šemjakins, Gita Zeltiņa, Oksana Aulčenkova un Bogdans Furundži. Pēc Internetā pieejamās informācijas laikraksts noskaidrojis, ka pēdējie divi ir Krievijas kompānijas "Nextep" vadītāji, kas specializējas mārketinga komunikācijās un pārdošanas vadībā.

Kabaškins laikrakstu informējis, ka jaunie TSI vadītāji ir saistīti ar multimediju biznesu, atzīmējot, ka "reklāma – tas ir labi, mums būs ļoti noderīga".

B&B noskaidroja, ka Vladimirs Šemjakins kopš 2007.gada līdz šim strādā reklāmas kompānijā "Video International Trend". Pērn decembrī viņš tika ievēlēts Krievijas Valsts domē. No 2003. līdz 2007.gadam viņš bija piena pārstrādes holdinga "Junimilk" ģenerāldirektors.

Ar uzņēmumu "Junimilk", kas aizpērn apvienojās ar franču "Danone", saistīts arī pašreizējais TSI valdes priekšsēdētājs Kuzmičevs, atgādina B&B. 2005. – 2010.gadā viņš bija šī Krievijas holdinga Kazahstānas nodaļas vadītājs. Kuzmičevs gan iepriekš laikrakstam apgalvoja, ka viņa ierašanās Latvijā nav nekādā veidā saistīta ar "DanoneJunimilk" direktoru padomes priekšsēdētāju, Krievijas biznesmeni Andreju Beshmeļņicki, kurš 2011.gadā kļuva par Latvijas piena pārstrādes uzņēmuma "Rīgas piena kombināts" līdzīpašnieku.

Laikraksts vēsta, ka Vladimirs Šemjakins figurē arī portālā "Delfi" publicētajā lielāko pērnā gada nekustamo īpašumu darījumu sarakstā – viņš pērn par 1,2 miljoniem latu nopirka zemi Jūrmalā no eksbaņķiera Kargina dēla Maksima Kargina.

TSI mācās 3000 studentu, kuri 16 programmās apgūst datorzinības un informācijas tehnoloģijas, elektroniku un telekomunikācijas, menedžmentu, ekonomiku, transportu un loģistiku, kā arī aviācijas transporta tehnisko ekspluatāciju. TSI apgrozījums 2010.gadā bija 3,25 miljoni latu, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas – 21,27 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!