Foto: Shutterstock

Trešdienas vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) devies uz izsaukumu Līvānos, kur vienstāva mājas dūmvadā dega sodrēji, portālu "Delfi" informēja VUGD.

Izsaukums uz notikuma vietu saņemts pulksten 21.27, kur vienstāva mājas dūmvadā dega sodrēji un jumta konstrukcija septiņu kvadrātmetru platībā. Pulksten 22.23 VUGD darbu notikuma vietā pabeidza. Dzīvojamā māja bija aprīkota ar dūmu detektoru un ugunsdzēsības aparātu.

Vakar saņemti kopumā astoņi izsaukumi, kur dzīvojamo māju dūmvados dega sodrēji. VUGD atgādina, ka netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams.

  • Sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, laikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā gadījumā var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Aizdegšanās ātri izplatās pa visu dūmeņa iekšējo virsmu, vienlaikus ievērojami paaugstinot temperatūru tajā aptuveni līdz pat 1000° C. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tādejādi paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām.

  • Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci, reizi piecos gados jāapseko dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. To drīkst veikt atbilstoši sertificēti speciālisti. Bojātu skursteņu ekspluatācija ir bīstama!

  • Sodrējus no ilgdedzes cietā kurināmā apkures ierīces un iekārtas dūmvada tīra pirms apkures sezonas sākuma (līdz 1. novembrim), kā arī vienu reizi apkures sezonā (no 1. novembra līdz 1. martam).

  • Privātmājā (viendzīvokļa objektā) cietā kurināmā dūmvadu un ventilācijas kanālu tīrīšanu var veikt arī objekta atbildīgā persona, piemēram, saimnieks.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, vieglā automašīna, vadi elektrosadales skapī daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā, siens šķūnī, piededzis ēdiens, neapsaimniekotas ēkas durvis un sadzīves priekšmeti, elektroinstalācija pie griestu lampas.

Aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 51 izsaukumu – 10 uz ugunsgrēku dzēšanu, 28 uz glābšanas darbiem, bet 13 izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!