Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 5. aprīlī, visā Latvijā norisinās izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" organizētais karjeras izglītības pasākums skolēniem Ēnu diena. Šogad skolēnu pieprasītākā profesija ir policijas inspektors, ierindojot aiz sevis iepriekšējo gadu līderi – programmētāja vakanci.

Kā portālu "Delfi" informēja organizācijā, šogad ar dažādām profesijām skolēnus iepazīstina 1997 ēnu devēji, kopumā piedāvājot 10 991 vakanci.

Ēnu dienas rīkotājs Jānis Krievāns skaidro, ka šogad novērojama lielāka aktivitāte gan no skolēnu, gan darba devēju puses. Vakanču un arī ēnot gribētāju ir vairāk nekā pirms pandēmijas.

Skolēnu izvēle iepazīt kādu noteiktu profesiju gan esot cieši saistīta ar darba devēju vakanču piedāvājumu, un šogad Valsts policija bijusi gana aktīva, paplašinot ēnu vietu iespējas, tostarp reģionos, ko skolēni labprāt izmantoja. Tādēļ šī profesija ierindojusies topa pašā augšgalā, norāda Krievāns.

Pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū ir policijas inspektors (392 pieteikumi), programmētājs (301 pieteikums), gaisa kuģa pilots (255), fizioterapeits (218), arhitekts (213), gaisa kuģa stjuarts (182), ķirurgs (175) un žurnālists (158).

Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir policijas inspektors (139 vakances), ugunsdzēsējs (99), vadītājs (92), projektu vadītājs (70), sabiedrisko attiecību speciālists (62), farmaceits (52), bibliotekārs (48) un fizioterapeits (46).

Jau pirms Ēnu dienas veiktajā "Junior Achievement Latvia" karjeras aptaujā noskaidrojās, ka skolēni visvairāk interesējas par darba iespējām medicīnas nozarē. Tieši medicīnas nozare ar 1015 skolēnu pieteikumiem ir bijusi pieprasītākā šogad arī Ēnu dienā. Otrajā vietā ierindojas valsts pārvalde ar 945 pieteikumiem, bet vakances dažādās pašvaldību iestādēs saņēmušas 810 pieteikumus.

Ēnot dažādu profesiju pārstāvjus šogad ir iespēja arī jauniešiem no Ukrainas. Aicinājumam atsaucās 85 darbadevēji, piedāvājot ukraiņu skolēniem teju 550 vakances dažādos Latvijas reģionos.

Ukraiņu skolēni šo iespēju arī izmanto, skaidro Krievāns. "Šī viņiem ir jauna pieredze, jo šāda mēroga karjeras plānošanas aktivitātes viņu valstī nav bijušas," piebilst ēnu dienas rīkotājs.

Skolēnu interesi par Ēnu dienu atspoguļo portālā www.enudiena.lv reģistrētais skolēnu skaits, šogad tie ir 34 191 potenciālais ēnotājs. Vislielāko interesi izrādījuši ēnotāji no Jelgavas Valsts ģimnāzijas (632), Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas (399) un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas (347). Aktīvākās pilsētas un novadi pēc ēnotāju pieteikumu skaita šogad – Rīga, Mārupe, Jelgava, Liepāja, Daugavpils un Ogre.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!